Svet 26.1.2020 5:00

V Los Angelesu bodo podelili 62. glasbene nagrade grammy

Los Angeles, 26. januarja - Ameriška diskografska akademija bo nocoj v Los Angelesu podelila 62. glasbene nagrade grammy. Največ nominacij, osem, ima ameriška pevka Lizzo, s po šestimi nominacijami ji sledita mlada Billie Eilish in raper Lil Nas X. Letošnjo podelitev grammyjev bo ponovno vodila ameriška pevka Alicia Keys.

Za album leta so nominirani skupina Bon Iver z albumom I, I, Lana Del Rey z Norman Fucking Rockwell!, Billie Eilish z When We All Fall Asleep, Where Do We Go?, Ariana Grande z albumom Thank U, Next, pevka H.E.R. z I Used To Know Her, raper Lil Nas X z albumom 7, Lizzo s Cuz I Love You (Deluxe) ter skupina Vampire Weekend z albumom Father Of The Bride.

V kategoriji posnetek leta so nominirani Bon Iver za Hey, Ma, Billie Eilish za Bad Guy, Ariana Grande za 7 Rings, H.E.R. za Hard Place, pevec Khalid za Talk, Lil Nas X featuring Billy Ray Cyrus za Old Town Road, Lizzo za Truth Hurt ter Post Malone in Swae Lee za Sunflower.

V kategoriji pesem leta so nominirane skladbe Always Remember Us This Way (iz filma Zvezda je rojena), Bad Guy, Bring My Flowers Now, Hard Place, Lover, Norman Fucking Rockwell!, Someone You Loved in Truth Hurts.

Za najboljše debitante so nominirani skupina Black Pumas, Billie Eilish, Lil Nas X, Lizzo, Maggie Rogers, Rosalia, skupina Tank And The Bangas in glasbenica Yola.

Na grammyja za najboljši glasbeni video upajo The Chemical Brothers za We've Got to Try, Gary Clark Jr. za This Land, glasbenica FKA Twigs za Cellophane, Lil Nas X in Billy Ray Cyrus za Old Town Road in glasbenica Tove Lo za Glad He's Gone.

Za najboljši rap album so nominirani albumi Revenge Of The Dreamers III (Dreamville), Championships (Meek Mill), I Am > I Was (21 Savage), Igor (Tyler, The Creator) in The Lost Boy (YBN Cordae).

Za najboljši rock album so nominirani Amo (Bring Me The Horizon), Social Cues (Cage The Elephant), In The End (The Cranberries), Trauma (I Prevail) in Feral Roots (Rival Sons).

Za najboljši pop vokalni album pa so nominirani The Lion King: The Gift (Beyonce), When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (Billie Eilish), Thank U, Next Ariana Grande, No. 6 Collaborations Project (Ed Sheeran) in Lover (Taylor Swift).

Tik pred letošnjo podelitvijo najprestižnejših nagrad v glasbeni industriji je Ameriško diskografsko akademijo pretresel škandal. Deborah Dugan, ki je lani avgusta postala prva predsednica Ameriške diskografske akademije in ki so jo v začetku letošnjega leta odstavili, je namreč ta teden proti akademiji vložila prijavo zaradi diskriminacije.

Komisiji za enake zaposlitvene možnosti je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa prijavila posilstvo neimenovane umetnice, ki naj bi jo posilil njen predhodnik na predsedniškem mestu Neil Portnow. Prijavila pa je tudi spolno nadlegovanje Joela Katza, nekdanjega predsednika odbora ter številne finančne nepravilnosti pri vodenju in več primerov konflikta interesov ter drugih nepravilnosti v tej neprofitni organizaciji.

Po tem, ko so jo odpustili, je Deborah Dugan dejala, da je akademija fantovski klub, kjer moški sodelujejo v svojo korist in v škodo žensk. A Ameriška diskografska akademija je v odgovor navedla, da so Deborah Dugan odpustili, ko jo je njena sodelavka prijavila zaradi nevzdržnih pogojev dela, nadlegovanja in mobinga.

Deborah Dugan je sicer obljubila, da si bo prizadevala za večjo raznolikost grammyjev in, da bi te nagrade bolje odražale aktualni okus. Letošnji nominiranci po pisanju dpa kažejo na napredek v tej smeri.