Svet 27.1.2020 6:00

V Britanskem muzeju razstava o tantri

London, 27. januarja - V Britanskem muzeju za konec aprila pripravljajo razstavo Tantra: Enlightenment to Revolution (Tantra: Od razsvetljenja do revolucije). Kot poroča britanski The Guardian, bo to prva večja razstava v Veliki Britaniji, ki bo raziskovala tantro kot splet filozofije in ritualov, katerih začetki segajo v Indijo v 6. stoletju.

Velika Britanija, London. Britanski muzej v Londonu. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Britanski muzej v Londonu.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kustosinja razstave Imma Ramos je povedala, da jo ljudje ob tem, ko pove, da pripravlja razstavo o tantri, sprašujejo, ali bo postavitev povezana s kamasutro in ali je to praksa, ki se je poslužuje Sting. To je namreč glasbenik razkril leta 1990 v nekem intervjuju, kasneje pa zanikal.

Kar pripravljajo v Britanskem muzeju, ne bo nič od tega. Pojasnila je, da tantra pravzaprav uči, kako varčevati oziroma preusmerjati želje z namenom ustvarjanja energije. Ne gre zgolj za doseganje užitka, kot pri kamasutri, je pojasnila. Opomnila je, da je tantra na zahodu prehitro povezana s spolnostjo ali pa z jogo, morali pa bi jo razumeti kot del širše filozofije.

Na razstavi bo na ogled okoli 100 eksponatov. Med njimi bodo zgodnji tantrični rokopisi, nastali v Nepalu okoli 12. stoletja.

Pomemben del razstave bo predstavljal pomen ženske božanske moči, kar bo med drugim predstavljeno s podobami neustrašnih boginj, ki prevladajo nad občutljivimi moškimi. Prav tako bodo na ogled številna dela sodobnih umetnic, ki se ukvarjajo z vprašanjem spola.

Zadnji del postavitve bo namenjen vlogi tantre v 20. stoletju z izhodiščem, da je bila v 60. in 70. letih minulega stoletja razumljena kot gibanje, ki bi navdihovalo protikapitalistične ideje in pa koncept svobodne ljubezni.

Britanski muzej hrani eno večjih zbirk gradiva o tantri na svetu, zato je odličen kraj za to razstavo, je po pisanju Guardiana povedal njegov direktor Hartwig Fischer. Po njegovih besedah je tantra "preprosto spremenila svet", a je še vedno slabo razumljena, zato si želijo z razstavo to vzhodnjaško filozofijo približati javnosti.

V Britanskem muzeju bo razstava na ogled od 23. aprila do 26. julija.