Svet 27.1.2020 14:25

Film Človek s senco Eme Kugler nagrajen v Indiji

Kalkuta, 27. januarja - Film Človek s senco Eme Kugler je decembra prejel nagrado na mednarodnem festivalu umetniških filmov L'Age d'Or (LIAFF) v indijski Kalkuti v kategoriji eksperimentalnega filma, je sporočila režiserka. LIAFF je mesečni festival, na katerem vsak konec meseca prikazujejo "inovativna in vznemirljiva dela filmskih ustvarjalcev z vsega sveta".

Ljubljana. Režiserka Ema Kugler. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiserka Ema Kugler.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

LIAFF je namenjen ustvarjalcem, ki si dovolijo tvegati in vložijo srce in dušo v zgodbo, da bi jo lahko pokazali množici, tudi če je proračun nizek ali ni vključeno prepoznavno ime. Ti filmi, ki so estetsko in tematsko raznoliki, označujejo tudi prihod novih režiserskih talentov, piše na uradni spletni strani festivala.

"Pozdravljamo ustvarjalce filmov, ki raziskujejo in razvijajo nove filmske konvencije v svojih prizadevanjih, da bi učinkovito uresničili svoje vizije v omejenem proračunu," še piše na spletni strani.

Poznavalci filmske industrije na njem vsak mesec naznanijo 20 uradno izbranih filmov v vsaki kategoriji, kot so animirani, dokumentarni in eksperimentalni film, družinski/otroški film, kratki in študentski film, film o religiji, film o ženskah in druge. Od tega en prejme nagrado za najboljšega v posamični kategoriji.

Film Človek s senco je peti celovečerni igrani film Eme Kugler. Nastal je v produkciji Zavoda ZANK in v koprodukciji z NuFrame, Zvokarna, Mb Grip VPK pro, Big Heart Studio in s podporo Slovenskega filmskega centra, v glavnih vlogah pa so nastopili Marko Mandić, Loup Abramovici in Nataša Matjašec Rošker.

Po besedah režiserke govori o nezmožnosti biti, obstajati kot avtonomno, svobodno bitje. Drugo vprašanje, ki se ga film loteva, pa je vprašanje človeške reprodukcije oziroma vprašanje, kaj je tisto, kar sili človeka v reprodukcijo.

Na 22. Festivalu slovenskega filma v Portorožu je prejel vesno za najbolj izvirno/eksperimentalno AV delo. Nagrajen je bil tudi na festivalu European Cinematography Awards v Amsterdamu z nagrado najboljši eksperimentalni film v decembru.