Svet 29.1.2020 6:00

Margaret Atwood bo novembra izdala pesniško zbirko

Toronto, 29. januarja - Kanadska literatka Margaret Atwood bo novembra po več kot desetletju premora izdala novo pesniško zbirko, poroča britanski Guardian. To bo njena prva knjiga po romanu Pričevanja, ki ji je lani prinesel drugega bookerja.

Ljubljana. Roman Margaret Atwood z naslovom Deklina zgodba, prevedla ga je Miriam Drev. Foto: STA Arhiv STA

Ljubljana.
Roman Margaret Atwood z naslovom Deklina zgodba, prevedla ga je Miriam Drev.
Foto: STA
Arhiv STA

Prestižno britansko literarno nagrado je za roman Pričevanja, ki je nadaljevanje njenega odmevnega dela Deklina zgodba, dobila skupaj z britansko pisateljico Bernardine Evaristo, ki je bila nagrajena za knjigo Girl, Woman, Other. Nova knjiga 80-letne kanadske avtorice se bo imenovala Dearly in bo njena prva pesniška zbirka po knjigi poezije The Door iz leta 2007, je v tem tednu napovedal njen založnik Chatto & Windus.

Po pisanju Guardiana bo govorila o "odsotnostih in zaključkih, staranju in retrospekciji", v njej pa bodo tudi volkodlaki, vesoljci, sirene in sanje.

Kot so pojasnili pri Chatto & Windus, bo "ganljiva, igriva in modra" zbirka raziskovala "telesa in ume v tranziciji ter vsakodnevne predmete in rituale, ki nas vgrajujejo v sedanjost". V njej bodo tudi "različne oblike življenja živali in drobci našega poškodovanega okolja".

"Vsaka pesem v zbirki Dearly bo odmevala z radovednostjo in energijo, ki sta značilni za Margaret Atwood," je povedala predstavnica Chatto & Windus Becky Hardie. Po njenih besedah gre za "čisto radost, ki odpira srce in um". Zvočno knjigo bo avtorica pripovedovala sama.

Margaret Atwood je bila pesnica, preden je postala romanopiska. Svojo prvo zbirko, Double Persephone, je objavila leta 1961. Leta 2003 je za Guardian povedala, da je v srednji šoli spoznala, da bo postala pisateljica: "Napisala sem pesem v svoji glavi in jo nato zapisala, zatem pa je bilo pisanje edino, kar sem želela početi."