Slovenija 31.1.2020 9:17

V MGLC risbe in grafike Helene Tahir

Ljubljana, 31. januarja - V Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC) bodo drevi odprli razstavo umetnice Helene Tahir. Pod naslovom Nekje blizu bo predstavila risbe in grafike, nastale v zadnjih nekaj letih. Kot so zapisali, so za umetničine grafike značilni gostobesedni prepleti raznovrstnih domišljijskih podob, polnih pomenskih asociacij in zgodovinskih referenc.

Ljubljana. Mednarodni grafični likovni center v parku Tivoli. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mednarodni grafični likovni center v parku Tivoli.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Leta 1992 rojena Helena Tahir predstavlja najmlajšo generacijo umetnic in umetnikov, ki načrtno raziskuje formalne in vsebinske značilnosti klasičnih grafičnih tehnik in s tem aktivno soustvarja sodobno grafiko pri nas.

Je izrazita risarka, kar ji omogoča izjemno natančne priprave na gostobesedne vizualne pripovedi, največkrat v tehniki linoreza. Klasična grafična tehnika odvzemanja materiala matrici ji omogoča, da se posveti vsakemu motivu posebej, kar se odraža na presenetljivih detajlih, vidnih šele na odtisu.

Osredotoča se na figuraliko in z njo vztraja ter tako ustvarja namensko nasičenost likovnega polja z raznimi predmeti in upodobitvami ljudi, predvsem otrok, v izmišljene domišljijske kombinacije, rebuse in pripovedne kolaže. Motive pogosto najde v starih revijah, časopisih in knjigah.

Kot je zapisal kustos razstave Božidar Zrinski, so njene grafike kot kolaži, sestavljeni iz različnih matric, raznih vzgibov, asociacij in pomenskih zaključkov. So arhaična podoba današnjega časa, ko informacije, simboli in podobe tako rekoč lebdijo nekje blizu in nas nagovarjajo.

Zanimiva procesualna nadgradnja je tiskanje grafik z žlico, s katero matrico v maniri slikanja s čopičem ali drgnjenja s svinčnikom prenese na papir ali tekstil. Delno zaradi objektivnih pogojev, delno pa je izbira takšnega načina odtiskovanja zavestna odločitev, ki poudarja proces dela in nastanka končne podobe ter smiselno zaokroži povezavo med risanjem, tiskanjem in grafičnim listom.

Poseben je tudi umetničin odnos do matrice, ki ni zgolj površina za odtiskovanje, temveč kaže raznovrstne možnosti obdelave, graviranja in vrezovanja ter odvzemanja materiala z različnimi tehnikami. Matrico preizkuša tudi s frotaži, s katerimi preverja kakovost morebitnega odtisa in z natančnim kadriranjem ustvarja nova povsem abstraktna samostojna dela.

Posebno mesto v njenem ustvarjalnem opusu imajo risbe s svinčnikom, na katerih se spominja pogledov, situacij in okolja Jesenic, kjer je odraščala. Značajska in na trenutke ekspresivna risba odlično dopolnjuje motive temačnih in zapuščenih ulic, industrijskih objektov, pogledov na blokovska naselja in druge urbane sredine nekoč cvetočega industrijskega mesta. A v njih ni kritike današnjega stanja, temveč nostalgičen spomin na preteklost, polno otroške igre in nenehnega raziskovanja, je še zapisal kustos.

Helena Tahir je študentka podiplomskega študija slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 2015 diplomirala iz slikarstva in umetniške grafike. Študijsko se je izpopolnjevala na Portugalskem in v Nemčiji. Ukvarja se s slikarstvom, fotografijo, risbo in grafiko.

Razstava v MGLC bo na ogled do 8. marca.