Slovenija 2.2.2020 8:00

V sklopu Drama akustika intimni koncert Vlada Kreslina

Ljubljana, 2. februarja - V sklopu cikla Drama akustika SNG Drama Ljubljana bo drevi na sporedu intimni koncert Vlada Kreslina. Glasbeniku se bo na odru pridružil multiinstrumentalist Iztok Cergol, posebni gost večera pa bo Vladov oče Milan Kreslin. Skupaj se bodo sprehodili skozi Kreslinov opus in se dotaknili njegovega novega albuma z naslovom Kaj naj ti prinesem, draga.

Ljubljana, Križanke. Prekmurski glasbenik in pevec Vlado Kreslin. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Križanke.
Prekmurski glasbenik in pevec Vlado Kreslin.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Z Goričkega v Piran, Tisoč let, Tista črna kitara in Če bi midva se kdaj srečala je le nekaj uspešnic, ki jih je glasbenik ustvaril od začetka svojega delovanja.

Z glasbo se je začel ukvarjati leta 1970 kot bobnar v lokalnem ansamblu Apollo, naslednjih deset let je kot pevec nastopal z različnimi skupinami. Leta 1980 je s skladbo Dan neskončnih sanj zmagal na Slovenski popevki. Od začetka ustvarjanja je izdal že 27 albumov z avtorsko glasbo, nekaj pesniških zbirk, nastopal pa je tudi v filmu in gledališču kot avtor glasbe in igralec.

Kreslin je bil rojen v Prekmurju. Konec 80. let se je začel glasbeno družiti z Beltinško bando, starejšimi godci iz rojstnih Beltincev. Posvetil se je ljudski godbi ter povzročil pravi preporod etno glasbe in njenega dojemanja v Sloveniji.

Glasbenik v svojo glasbo vpleta tudi pogosto nerazumljeno prekmurščino, s čemer je postal vzor mnogim umetnikom, marsikoga pa je opogumil, da si je upal spregovoriti v svojem narečju, piše na spletni strani ljubljanske Drame.