Svet 31.1.2020 6:00

V Hamburgu velika razstava britanskega umetnika Davida Hockneyja

Hamburg, 31. januarja - V razstavišču Bucerius Kunstforum bodo v soboto odprli razstavo britanskega umetnika Davida Hockneyja. Postavitev, ki so jo pripravili v sodelovanju z londonsko galerijo Tate, bo združila približno 100 del, večinoma iz zbirke britanske galerije. Na ogled bo od umetnikovih zgodnjih del do njegove obsežne panorame In The Studio iz leta 2017.

"Kar je pri Hockneyju posebnega in zaradi česar je velik umetnik, je, da je gledalec vedno vključen v njegovo delo. Zato so njegova dela tako fascinantna in se nas dotaknejo," je besede direktorice razstavišča Katharin Baumstark povzela nemška tiskovna agencija dpa.

Z deli, kot so The First Marriage, Mr. and Mrs. Clark in Percy ali Moji straši, bodo nekatera od umetnikov osrednjih del prvič na ogled v Nemčiji, še piše dpa.

Slikar, grafik in fotograf David Hockney velja za enega najpomembnejših britanskih umetnikov 20. stoletja. V 60. letih minulega stoletja je pomembno sooblikoval pop art. Eksperimentiral je z različnimi tehnikami in velja za pionirja selfija.

Rodil se je leta 1937 v Bradfordu v Yorkshiru. Umetnost je študiral na Šoli za umetnost v Bradfordu in na Kraljevem kolidžu za umetnost v Londonu. V ZDA je prvič potoval leta 1961, in sicer še v času študija.

Leta 1964 se je preselil v Los Angeles, nato se je leta 1968 vrnil v London. Od leta 1973 do leta 1975 je živel v Parizu, nato se je ponovno preselil v ZDA.

Kalifornija mu je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa tako v zasebnem življenju kot v slikarstvu ponudila neizmerno svobodo. Slikal je s svetlobo in intenzivnimi barvami. Negove slike kopalcev zrcalijo brezskrben in nekonvencionalen kalifornijski način življenja, denimo slika Portret umetnika (Bazen z dvema figurama) iz leta 1972.

Razstava v Bucerius Kunstforum bo na ogled do 10. maja.