Slovenija 3.2.2020 10:00

Pater Gržan pred kulturnim praznikom: Poslanstvo kulture je v raznolikosti vzbujati skladnost

Ljubljana, 3. februarja - Pater Karel Gržan je pred kulturnim praznikom za STA zapisal, da je kultura zanj to, kar budi občutje lepega in umetnost je umetelnost, kako na umetniško raznolike načine vzbuditi lepoto, skladnost, harmonijo. Meni, da je vloga kulture tudi v medijih očitno zapostavljena, v nasprotju s športom, ki pa pogosto ljudi polarizira na naše in nenaše.

"Prav v tem vidim zelo aktualno poslanstvo kulture v sedanjem času: kako v raznolikosti vzbujati skladnost. Na primer s pomočjo glasbe. V orkestru so raznoliki instrumenti in umetnost je, ko se usklajujejo v sozvočje, da vzbujajo harmonijo - občutje lepega. Ali pa večglasno petje. Alt ne izključuje soprana, bas ne tenorja - pravzaprav potrebuje vsak glas za obogatitev drugost in drugačnost kot dopolnilo za preseganje iz ujetosti v enoglasje," je zapisal pater Gržan.

"Slovenci smo eden izmed redkih narodov, ki zazvenimo v ljudski pesmi zelo spontano ne le dvo- ali triglasno, ampak celo štiri-, pet- ali večglasno. V Lučah, kjer bivam, pojejo celo šestglasno in v Solčavi osemglasno. Slovenci so vedno želeli preseči enoglasje in so sami po sebi iskali dopolnitev v razkošnih akordih. In glasbena vaja, kot iskanje harmonije v raznolikosti, je tudi vaja, kako sicer v življenju v raznolikosti mnenj in prepričanj dosegati skladnost za doseganje skupnih ciljev. Zato, ko gojimo npr. večglasno ljudsko petje, vadimo tudi siceršnje usklajevanje v sobivanju. To so naši predniki zelo dobro vedeli. V starih kulturah so imeli zato skrbniki za glasbo družbeno častno mesto takoj ob svečenikih in vladarjih," meni pater Gržan.

Toda Gržanov metaforičen razmislek o petju pogosto trči ob drugo realnost: "Izpostavil bom svojo bolečino. Vloga kulture se mi zdi očitno zapostavljena. Pomislimo samo na radijska poročila. Ob politiki in gospodarstvu nam vedno postrežejo še s športnimi rezultati in seveda z vremenom. Kaj pa kultura? Šport, predvsem tisti, ki nas polarizira na dve strani, na naše in nenaše, v nas vzbuja v izključujočo tekmovalnost, ki se potem zelo očitno nadaljuje na političnem področju."

In še: "V nas, tudi tja globoko v naše nezavedno, vnaša koncepte, ki usodno vplivajo na naša medosebna in družbena ravnanja. Zame je nedojemljivo, da ima javna RTV hiša pod svojo streho odličen simfonični in big bend orkester, prav tako otroški in mladinski zbor, na žalost pa posnetke njihovih koncertov na televiziji ali sploh ne vidimo ali pa so v neizpostavljenem terminu, medtem ko športnih prenosov, tudi neposrednih, ki nas polarizirajo, kar mrgoli. Razmerje je nedopustno, celo škandalozno!"

"Če bomo želeli v medsebojnem sobivanju postati bolj kulturni, bo vredno kulturi nameniti pomembnejšo, bolj izpostavljeno ter častno vlogo. Kajti kultura ima poslanstvo," je svoje razmišljanje sklenil pater Gržan.