Svet 3.2.2020 6:00

Portret Napoleonove sestre vrhunec prihajajoče dražbe v New Yorku

New York, 3. februarja - Dražbena hiša Doyle bo 5. februarja dala na dražbo portret Pauline Bonaparte francoske slikarke Marie-Victoire Lemoine, ki ga napovedujejo kot vrhunec dražbe. Zanj se nadejajo iztržiti od 40.000 do 70.000 dolarjev. Na dražbi bodo ponudili še pejsaže, tihožitja, portrete in sakralna dela evropskih umetnikov od renesanse do 19. stoletja.

Belgija, Bruselj. Kipec francoskega vojaškega in političnega vodje Napoleona Bonaparta v zasebnem muzeju v Bruslju. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Belgija, Bruselj.
Kipec francoskega vojaškega in političnega vodje Napoleona Bonaparta v zasebnem muzeju v Bruslju.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Ob slikah in risbah starejših mojstrov bodo na dražbo dali še pohištvo, srebrnino in predmete dekorativne umetnosti, poroča spletni portal Art Daily.

Portret Pauline Bonaparte je leta 1798 ali 1799 z oljnimi barvami naslikala Marie-Victoire Lemoine (1754-1820), ki je prihajala z družine umetnikov in je bila v času svoje profesionalne kariere v središču francoskega sveta umetnosti. Specializirala se je za portrete in žanrsko slikarstvo. Portret Napoleonove mlajše sestre je bil anonimno predložen organizatorjem pariškega salona leta 1799, kjer je bil opisan kot portret mlade dame, ki se naslanja ob rob okna (Une jeune femme appuyee sur le bord d 'une croisee).

Pauline Bonaparte (1780-1825) se je pri 17 letih poročila s francoskim generalom Charlesom Leclercom. Portret je bil najverjetneje naslikan leto kasneje, kmalu po rojstvu njenega sina. Leta 1801 je Pauline Bonaparte spremljala moža na vojaškem pohodu do Haitija, kjer je Leclerc podlegel rumeni mrzlici. Leta 1803 se je poročila z rimskim princem Camillom Borghesem. V poznejših letih je živela ločeno od princa v vili Paolina v Rimu, kjer je bila znana po razuzdanemu življenjskemu slogu.

Portret velikega formata je bil v preteklosti last njenega starejšega brata Josepha (1768-1844), ki ga je Napoleon postavil za kralja Španije.