Svet 4.2.2020 5:00

V Sanremu se bo začel 70. festival italijanske popevke

San Remo, 4. februarja - Sloviti festival italijanske popevke Sanremo letos slavi 70. izdajo. Na odru priznanega sanremskega gledališča Ariston se bo zvrstilo več kot 30 nastopajočih, med gosti pa bodo priznani glasbeniki, med katerimi je napovedan Zucchero. Jubilejno izdajo bo povezoval italijanski voditelj in DJ Amedeo Sebastiani, bolje poznan kot Amadeus.

V glavnem tekmovalnem programu, poimenovanem Campioni, se bo letos pomerilo 24 izvajalcev, med katerimi so na uradni spletni strani napovedani Marco Masini, Bugo in Morgan, Piero Pelu, Rita Pavone, Tosca, Francesco Gabbani, Irene Grandi in raper Junior Cally. V kategoriji novincev pa se bo tudi letos predstavilo osem izvajalcev - Leo Gassmann, Fadi, Marco Sentieri, Fasma, Tecla Insolia, Matteo Faustini, skupina Eugenio in via di Gioia ter Gabriella Martinelli in Lula.

Na Sanremu vsako leto poskrbijo za prisotnost odmevnih gostov, ki dvigajo že tako visoko gledanost festivala na italijanski državni televiziji. Za sredo je napovedan nastop tudi v Sloveniji priljubljenega glasbenika Zucchera, ki se bo po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa kmalu odpravil na turnejo, na kateri bo predstavljal novi album D.O.C.

V luči letošnje 70. obletnice bo tretji festivalski večer poimenovan Sanremo 70. Nastopajoči iz glavnega programa bodo ta večer izvedli po eno skladbo iz bogate festivalske zgodovine, po želji pa bodo lahko nastopili s katerim od italijanskih ali tujih gostov, piše na festivalski spletni strani. Med italijanskimi gosti bodo po napovedih "mesto rož" obiskali Tiziano Ferro, Fiorello, Roberto Benigni, Gianna Nannini in Biagio Antonacci, med tujimi gosti pa na Sanremo prihajata Lewis Capaldi in Dua Lipa.

Vrhunec festivala bo v soboto, ko bodo razglasili velikega zmagovalca, ki naj bi po ustaljeni praksi predstavljal Italijo na majskem tekmovanju za pesem Evrovizije v Rotterdamu. Zmagovalec iz kategorije novincev bo znan že v petek.