Svet 4.2.2020 9:41

Umrl ameriški literarni kritik in esejist George Steiner

Cambridge, 4. februarja - V starosti 90 let je v ponedeljek umrl ameriški literarni kritik in esejist George Steiner, je za nemško tiskovno agencijo dpa potrdil njegov sin. Njegova dela so se pogosto osredotočala na moč govora in pisano besedo, vključevala pa so jezikoslovje, literarno kritiko, religijo, glasbo in zgodovino. Tematiziral je tudi holokavst.

Nemčija, Hessen. V starosti 90 let je umrl ameriški literarni kritik in esejist George Steiner. Foto: dpa/STA

Nemčija, Hessen.
V starosti 90 let je umrl ameriški literarni kritik in esejist George Steiner.
Foto: dpa/STA

Steiner, znan po svoji analitični spretnosti in zgovornosti, je umrl v Cambridgeu, kjer je preživel večino življenja z ženo, zgodovinarko in akademkinjo Zaro Steiner. Bil je dolgoletni sodelavec kolidža Churchill.

Rodil se je avstrijsko-judovskim staršem leta 1929 v Parizu, leta 1940 pa je družina prebegnila v ZDA. Študiral je na univerzah Harvard in Chicago, preden se je preselil v Veliko Britanijo, kjer je v 50. letih štiri leta delal pri reviji The Economist.

S svojim delom je Steiner, ki ga je literarna kritičarka Maya Jaggi opisala kot poliglota in polihistorja, razdvajal javnost. S širokim področjem, ki je vključevalo jezikoslovje, filozofijo in literarno kritiko, je bil deležen tako pohval kot neodobravanja.

Kot poroča britanski BBC, je nek kritik leta 2009 v časniku The New York Times zapisal: "Njegova vrlina je bila njegova sposobnost, da se je v enem samem odstavku preselil od Pitagore, prek Aristotela in Danteja do Nietzscheja in Tolstoja."

Bil je eden od dveh judovskih učencev v njegovi šoli v Franciji, ki je preživel holokavst, vprašanja, povezana s tem temnim obdobjem evropske zgodovine, pa so po pisanju BBC prežemala velik del njegovih spisov.

"Črna skrivnost tega, kar se je zgodilo v Evropi, zame ni ločljiva od moje identitete," je zapisal v eseju z naslovom A Kind of Survivor.

Čeprav je bil velik zagovornik umetnosti in je o njej veliko pisal, pa je opozoril, da ta ne ščiti pred grozotami holokavsta. V knjigi, objavljeni leta 1967, je zapisal: "Zdaj vemo, da človek lahko zvečer bere Goetheja ali Rilkeja, lahko igra Bacha in Schuberta. Zjutraj pa se odpravi na svoje delovno mesto v Auschwitz."

Steiner je bil gostujoči profesor na številnih univerzah. Prejel je mnoga priznanja, med njimi francosko odlikovanje viteza legije časti.

V slovenščini sta dostopni njegovi knjigi Resnične prisotnosti in Smrt tragedije.