Svet 5.2.2020 10:53

Tretja mednarodna nagrada za Človeka s senco Eme Kugler

Los Angeles, 5. februarja - Na izboru Los Angeles Film Awards je Človek s senco v režiji Eme Kugler prejel nagradi za najboljši eksperimentalni film in najboljši narativni film. Priznanji filmu sledita decembrskim nagradam na festivalu European Cinematography Awards v Amsterdamu ter na mednarodnem festivalu umetniških filmov L'Age d'Or (LIAFF) v indijski Kalkuti.

Ljubljana. Režiserka Ema Kugler. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiserka Ema Kugler.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Los Angeles Film Awards (LAFA) je mesečni izbor najboljših filmov, pri katerem lahko sodelujejo filmarji z vsega sveta. Vsak mesec izberejo tudi najboljši film, ki se lahko poteguje za naziv najboljšega filma LAFA leta. V januarju so za najboljši film razglasili Fire in Water v režiji Esther Artner in Julie Deffet, film režiserke Eme Kugler Človek s senco pa je bil nagrajen v dveh drugih kategorijah - za najboljši eksperimentalni film in najboljši narativni film, je sporočila režiserka.

Film Človek s senco je peti celovečerni igrani film Eme Kugler. Nastal je v produkciji Zavoda ZANK in v koprodukciji z NuFrame, Zvokarna, Mb Grip VPK pro, Big Heart Studio in s podporo Slovenskega filmskega centra, v glavnih vlogah pa so nastopili Marko Mandić, Loup Abramovici in Nataša Matjašec Rošker.

Po besedah režiserke govori o nezmožnosti biti, obstajati kot avtonomno, svobodno bitje. Drugo vprašanje, ki se ga film loteva, pa je vprašanje človeške reprodukcije oziroma vprašanje, kaj je tisto, kar sili človeka v reprodukcijo.

Na 22. Festivalu slovenskega filma v Portorožu je prejel vesno za najbolj izvirno/eksperimentalno AV delo. Nagrajen je bil tudi na festivalu European Cinematography Awards v Amsterdamu z nagrado najboljši eksperimentalni film v decembru, prav tako decembra pa je prejel nagrado na mednarodnem festivalu umetniških filmov L'Age d'Or (LIAFF) v indijski Kalkuti v kategoriji eksperimentalnega filma. LIAFF je mesečni festival, na katerem vsak konec meseca prikazujejo "inovativna in vznemirljiva dela filmskih ustvarjalcev z vsega sveta".