Na hitro prelistano 8.2.2020 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 8. februarja - Pri Cankarjevi založbi je izšel roman Ekskluziva priznanega angleškega pisatelja Evelyna Waugha, pri založbi Quark pa zadnja knjiga iz znanstvenofantastične trilogije Borisa Čerina Levyja. Pri založbi Miš pa so izdali pobarvanko Barviti svet slovenske poezije, za katero je pesmi izbrala in narisala Eva Fürst.

Ljubljana. Zadnji del znanstvenofantastične trilogije Oni prihajajo iz vesolja avtorja Borisa Čerina Levyja, ki nosi naslov Posmrtno življenje "hm?". Foto: STA

Ljubljana.
Zadnji del znanstvenofantastične trilogije Oni prihajajo iz vesolja avtorja Borisa Čerina Levyja, ki nosi naslov Posmrtno življenje "hm?".
Foto: STA

Ljubljana. Roman Evelyn Waugh z naslovom Ekskluziva. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Evelyn Waugh z naslovom Ekskluziva.
Foto: STA

Ljubljana. Pobarvanka, navdahnjena po delih velikanov slovenske poezije. V knjigi natisnjene pesmi je izbrala in tudi narisala Eva Fürst. Foto: STA

Ljubljana.
Pobarvanka, navdahnjena po delih velikanov slovenske poezije. V knjigi natisnjene pesmi je izbrala in tudi narisala Eva Fürst.
Foto: STA

MED MODERNIMI KLASIKI EKSKLUZIVA EVELYNA WAUGHA

Evelyn Waugh (1903-1966) velja za enega osrednjih angleških avtorjev 20. stoletja. V slovenščino sta prevedena romana Vnovič v Bridesheadu in Prgišče prahu, pri Cankarjevi založbi pa so v zbirki Moderni klasiki sedaj izdali še njegov roman Ekskluziva. "Ko revnega mladega podeželana uredniki zamenjajo za razvpitega pisca in ga pošljejo kot dopisnika v fiktivno afriško državo, iz katere naj bi poročal o 'obetavni vojnici', se tam zaplete v verigo bizarnih dogodivščin," so vsebino na kratko povzeli pri založbi.

Leta 1938 objavljeni roman, v izvirniku naslovljen Scoop, je satira o novinarstvu. Waugh je roman pisal deloma iz osebnih izkušenj, ki jih je popisal v knjigi Waugh in Abyssinia (1936), na resničnih osebah pa so zasnovani tudi lik časopisnega magnata in vrsta drugih oseb, v katerih danes zlahka prepoznavamo naše sodobnike. Waugh, mojster satire, upodablja dogajanje z neprizanesljivim humorjem, kar je romanu prineslo širok bralni odziv in ga uvrstilo na številne lestvice najboljših knjig našega časa. Knjigo je prevedla Dušanka Zabukovec.

IZŠEL ZADNJI DEL ZNANSTVENOFANTASTIČNE TRILOGIJE ONI PRIHAJAJO IZ VESOLJA

Pri založbi Quark že nekaj časa izhaja znanstvenofantastična trilogija Oni prihajajo iz vesolja Borisa Čerina Levyja. Avtor je v trilogiji skušal razkriti skrivnosti vesolja. "Mi smo del vesolja, mi smo del zelo živega vesolja, ki je poln dogajanj, vseh vrst dogajanj. Tudi tistih, zelo nevarnih za Zemljane, kot so opisani v trilogiji," piše v uvodniku k zadnjem, 2. delu 3. knjige iz trilogije, naslovljenem Posmrtno življenje "hm".

Avtor je ob koncu 2. dela 3. knjige zapisal, da se je v njem, kot je že poprej obljubil, podal na pot posmrtnega življenja. "Kako je bilo? Vas zanima? Dosti več kot zgolj domišljijsko potepanje je pred vami," je namignil. "Skupno dogajanjem v vseh treh knjigah je, da se ne glede na različnost časa in prostora Zemljani nikoli nismo mogli izogniti neudeležbi v medsebojnih vojnah vesoljcev ne neposrednemu boju z njimi. Toda ne glede na vse bitke, smo Zemljani vedno dobili tudi zelo pomembne prijatelje med vesoljci, pomembne in močne zaveznike," piše v uvodniku.

PESMI, KI JIM JE MOGOČE NADETI BARVE

Pri založbi Miš so izdali pobarvanko, navdahnjeno po delih velikanov slovenske poezije. V knjigi natisnjene pesmi je izbrala in tudi narisala Eva Fürst. "Pesmi Simona Gregorčiča, Luize Pesjakove, Srečka Kosovela, Josipa Murna, Ivana Cankarja, Franceta Prešerna in drugih spremljajo ilustracije z motivi, ki jih srečujemo v pesmih. Popestrite črno-bele strani z barvami in se prepustite ustvarjalni domišljiji, so povabili pri založbi.