Slovenija 5.2.2020 15:51

Izšla knjiga o eni najbolj multikulturnih ulic v Ljubljani

Ljubljana, 5. februarja - V okviru projekta Samosvoja Trubarjeva je pri zavodu Apis izšla umetniška knjiga Trubarjeva: Izrazi ulice v spreminjanju. Po besedah avtorice koncepta Mance Juvan so želeli predstaviti Trubarjevo ulico, ki velja za eno najbolj posebnih in multikulturnih ljubljanskih ulic. Poseben čar ji dajejo ljudje, ki v njej delajo in ustvarjajo.

Ljubljana. Trubarjeva ulica, trgovine, nakupovanje, meščani, sprehod. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Trubarjeva ulica, trgovine, nakupovanje, meščani, sprehod.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Knjiga predstavlja 14 posameznikov, ki imajo na Trubarjevi svoje lokale z najrazličnejšimi dejavnostmi, od gostinskih, obrtnih do umetniških in kljub raznolikosti tvorijo posebno skupnost, je na predstavitvi knjige povedala Manca Juvan, ki je med drugim poskrbela tudi za fotografske portrete predstavljenih oseb. Te po njenih besedah druži nekonformizem in sledenje svojim življenjskim potem, ki se ne nujno skladajo s splošno družbeno klimo in z golim stremljenjem za dobičkom.

Večplastno dvojezično, slovensko-angleško delo je ustvarilo več avtorjev. Besedila zanj v obliki intervjujev je prispeval Kanadčan Jeff Bickert, sicer urednik in producent. Tekst in fotografije portretirancev so pospremljene z arhitekturnimi skicami, ki so delo arhitekta Blaža Budje, ter grafičnimi kolaži, ki jih je ustvarila Sava Kosmač. Kot je povedala, je želela Trubarjevo prek grafitov, ki jo zaznamujejo, predstaviti kot ulično galerijo.

Kot je še povedala Manca Juvan, ki je poskrbela tudi za prevod angleških besedil, so se za predstavitev Trubarjeve ulice med drugim odločili tudi zato, ker je Zavod za avtorsko produkcijo, izobraževanje, inovativnost in sodelovanje (Apis) do nedavnega imel prostore na njej. Knjiga po njenem mnenju "ni ravno spomenik tej drugačni ulici, je pa vsekakor skicirka, ki bo ostala kot dokument življenja današnje Trubarjeve". Ulica velja za posebnost prestolnice, ki jo tujci poleg gradu in Prešernovega spomenika največkrat omenjajo, je še dodala.

V knjigi so predstavljeni frizerka Meta Podkrajšek kot stilska ikona, Marija Lah, kot edina v Ljubljani, ki popravlja dežnike, lastnik vinoteke David Šinigoj, urar Robert Kajfež, fotografinja Gordana Grlič, ki je prevzela posel studia Foto Pauli, lastnika restavracije Abi in Hana Shaar ter lastnik Jazz&Blues Ploščarne Matej Gerželj.

Tu so še lastnik Hiše Začimb Osman Đođić, lastnica restavracije Libanonske meze in drugi užitki Alja Taha, Azim Islami, ki ima v lasti okrepčevalnico in slaščičarno Trubar, krznar Željko Šeško, Max Zimani, ki vodi restavracijo in socialni projekt Skuhna, ter brivec iz Sirije Ahmad Shamieh.

Knjigo je zaenkrat mogoče kupiti prek spleta oziroma strani projekta Trubarjeva.si.