Slovenija 6.2.2020 9:01

Na odru MGL premiera Antigone v času balkanskih vojn

Ljubljana, 6. februarja - Na velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) bo drevi ob 19.30 slovenska premiera Antigone, nastale po istoimenski drami Dušana Jovanovića v izvedbi gostujočega gledališča Outer Gaea Company iz Londona. Tragedija, ki jo je režirala Sanja Gregorčič, se osredotoča na obdobje balkanskih vojn, ki bo prikazano s petjem in glasbo.

Ljubljana. Mestno gledališče Ljubljansko (MGL). Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mestno gledališče Ljubljansko (MGL).
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

V tokratni izvedbi postavlja pevsko in glasbeno bogata tragedija mit Antigone v oblegano Sarajevo v času balkanskih vojn. Tega obdobja se spominjata režiserka Sanja Gregorčič in igralka Gaja Višnar, ki bo v predstavi Antigona, ki sta kot mladi še živeli v času Jugoslavije. Obema je bilo pomembno, da prihajajo igralci iz držav okoli Balkana in dlje, da se pokaže, na kakšne načine so ljudje izkušali balkanske vojne.

Tako so se slovenski Antigoni pridružili igralci različnih narodnosti - mati Jokasto upodablja Američanka Pippa Winslow, Kreona Britanec Paul Hamilton, Ismeno Hrvatica Nikolina Prkačin, Tejrezija in starko Italijan Fabrizio Matteini, stražarja madžarsko-izraelski igralec Adam Meir, na odru pa sta še Nika Kaplja, ki igra begunko, in Chris Towner-Jones.

Avtorja priredbe sta režiserka in Chris Towner-Jones, producent je Stephan Dilley. Po režiserkinih besedah imajo ženske vloge v tokratni izvedbi velik pomen, Jovanovićevi družbenokritični in eksistencialni motivi pa so izpostavljeni skupaj z grozodejstvi vojn.

Hamilton, ki kot igralec dela že 35 let in je nastopil tudi v filmih, kot sta Dnevnik Bridget Jones ter Legenda o Tarzanu, je na predstavitvi predstave spregovoril na splošno o vojnah, ki temeljijo na ponavljajočih se človeških principih - pohlepu, političnih ciljih in včasih popolnem nesmislu. "Mislil bi si, da bi se naučili," je dejal Hamilton. V predstavi je predstavljen tudi glas malega človeka, tistega, ki v vojno ne gre po izbiri, ampak ga v to prisilijo državni voditelji.

Oder bo na vojne spominjal skozi osvetlitev, petje in glasbo, za katero je režiserka našla navdih v starem jugo-rocku, ki ga je kot najstnica poslušala na Metelkovi do zgodnjih jutranjih ur. Po besedah ustvarjalcev bo predstava povezala čas med Sofoklesovimi deli Kralj Ojdip in Antigona.

Po ljubljanski premieri se Antigona seli v Tolmin in nato v tujino. Predstava bo potekala v angleščini s slovenskimi nadnapisi.