Slovenija 6.2.2020 9:40

Na velikem odru SNG Nova Gorica premiera Pirandellove klasike Šest oseb išče avtorja

Nova Gorica, 6. februarja - Na velikem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica bo danes ob 20. uri premiera predstave Šest oseb išče avtorja Luigija Pirandella v režiji Paola Magellija. Italijanska gledališka klasika obravnava aktualne teme, kot so odnos med videzom in resničnostjo, življenjem in gledališčem ter zasebnimi in igranimi družbenimi vlogami.

Sicer pa bo prihodnje leto minilo natanko 100 let od nastanka tega gledališkega dela, ki velja za prvo od Pirandellovih treh tako imenovanih iger "gledališča v gledališču".

Na novogoriški oder bodo besedilo postavili drugič. Prvič so ga uprizorili leta 1985 "kot živo, eruptivno gledališče ustvarjalnega razmisleka" v režiji Mileta Koruna. Za tokratno uprizoritev je Srečko Fišer delo ponovno prevedel, kar je bila njegova dolgoletna želja.

Ob tokratni postavitvi bo igralce na odru spremljala glasba v živo, v ozadju pa video. Za kostume je poskrbel Leo Kulaš, avtorja glasbe sta Ivanka Mazurkijević in Damir Martinović Mrle, video je prispeval Blaž Valič. Dramaturginja je bila Željka Udovičić Pleština, scenograf pa Lorenzo Banci.

Tokrat bo na odru večja igralska zasedba, po večini sestavljena iz članov ansambla novogoriškega gledališča in tudi nekaj gostov. Nastopili bodo Matjaž Tribušon, Arna Hadžialjević, Helena Peršuh, Andrej Zalesjak, Matija Rupel, Urška Taufer, Ana Facchini, Marjuta Slamič, Gorazd Jakomini, Andrijana Boškoska Batič, Žiga Udir, Jakob Šfiligoj, Brane Grubar in Blaž Valič.