Slovenija 7.2.2020 8:03

Pesmi muce potovke v koncertni izvedbi na odru LGL

Ljubljana, 7. februarja - Na Odru pod zvezdami Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) bo drevi ob 19. uri koncert ob izidu zbranih pesmi za otroke Svetlane Makarovič z naslovom Pesmi muce potovke. Zazveneli bodo songi iz lutkovnih predstav, pesniških zbirk, pravljic in radijskih iger. S Svetlano Makarovič se bo po koncertu pogovarjal Boris A. Novak.

Ljubljana. Pesnica, mladinska pisateljica, igralka, ilustratorka in šansonjerka Svetlana Makarovič. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pesnica, mladinska pisateljica, igralka, ilustratorka in šansonjerka Svetlana Makarovič.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Na koncertu ob predstavitvi knjige bo ansambel LGL z glasbenimi gosti ob klavirski spremljavi izvedel nekaj songov Svetlane Makarovič, kosovirji se bodo srečali s Sapramiško, sovica Oka z vilo Malino, tudi Kuharica Uharica bo priletela mimo. Pesmi, ki jih beremo v knjigi, bodo spet zaživele v svoji izvorni obliki, piše na spletni strani LGL.

Ko govorimo o Svetlaninih pesmih za otroke, hkrati govorimo o vrhuncih tovrstne poezije - tako pri nas kot po svetu. Velik del pesmi v knjigi še ni bil objavljen, gre namreč za spremljevalne songe, prepisane iz scenarijev lutkovnih predstav in radijskih iger. Te pesmi so sicer povezane z glasbo, vendar pa tudi brez nje ohranijo svojo umetniško vrednost, še piše na strani LGL.

Med drugim jih bodo prepevali Sapramiška, Korenčkov palček, kosovirji, coprnica Zofka, žaba Regica, pek Mišmaš, Rdeča kapica in lačni krokodil. Na koncertu bodo nastopili Brane Vižintin, Joži Šalej, Ivan Peternelj, Jadranka Juras, Janja Majzelj, Matevž Müller, Anja Novak, Katja Povše, Polonca Kores, Nina Skrbinšek, Martina Maurič Lazar in Boštjan Sever.

Antologijska izdaja pesmi za otroke je izšla lani pri založbi Sanje. Knjigo Pesmi muce potovke bogatijo ilustracije 32 avtorjev, katerih vezna nit so podobe mačk, ki spremljajo t.i. mačnice - pesmi z mačjo tematiko. Izbor za delo je opravil Žiga Kosec, pisec spremne besede pa je Boris A. Novak.

Ob izidu knjige je na novinarski konferenci v novembru spregovorila tudi literarna zgodovinarka in strokovnjakinja za mladinsko književnost Milena Mileva Blažić. Ta je bila kritična, da se literatke tako velikega kova ob njeni 80-letnici niso spomnili na ZRC SAZU in se ji poklonili s simpozijem o njenem delu. Po njenih besedah bi morala biti Svetlana Makarovič tudi ena glavnih avtoric, ki bodo Slovenijo leta 2022 zastopali na knjižnem sejmu v Frankfurtu, nominirati pa bi jo morali tudi za Nobelovo nagrado.

Istega mnenja glede nominacije za Nobelovo nagrado je bil direktor založbe Sanje Rok Zavrtanik, ki je v telefonskem pogovoru z STA povedal, da so vstopnice za dogodek že pošle. Glede na odziv javnosti upa, da bodo koncert lahko še kdaj ponovili.