Svet 8.2.2020 5:00

Britanska knjižnica je odkupila literarni arhiv Andree Levy

London, 8. februarja - Britanska knjižnica je odkupila literarni arhiv britanske pisateljice jamajškega rodu Andree Levy, poroča The Guardian. V zapuščini pisateljice, ki je preminula lani za posledicami raka, so tudi zapiski za šesti roman, ki ga je snovala. Arhiv med drugim vključuje še raziskovalno gradivo, pisateljičina dopisovanja in zvočne posnetke.

Andreo Levy, ki se je pisanju začela posvečati v svojih tridesetih, potem ko je končala tečaj kreativnega pisanja, slovenski bralci med drugim poznajo po večkrat nagrajenem romanu Mali otok, v katerem se loteva vprašanja migracij in iskanja posameznikove identitete v multikulturnem okolju, odmeven pa je bil tudi za man bookerja nominirani roman Dolga pesem, ki je prav tako dostopen v slovenščini.

Pisateljica je pred smrtjo snovala šesti roman. Kuratorka Britanske knjižnice Zoe Wilcox je prebrala nekaj zapiskov in razkrila, da bi bila v novem romanu v ospredju ljubezenska zgodba med temnopolto žensko in belcem s kolonialnim ozadjem in z bogatostjo del, kot sta Heat and Dust avtorice Ruth Prawer Jhabvala ali Behind the Scenes at the Museum Kate Atkinson, morda celo s kančkom Da Vincijeve šifre Dana Browna.

Andrea Levy si je v zapiskih za roman postavila navodilo: "Bodi igriva in širokogledna pri pisanju zgodb. To bo knjiga o Britanskem imperiju in njegovem vplivu na življenja ljudi - tako svetlo- kot temnopoltih... tistih na vrhu in tistih zatiranih. In o tem, kako so Britanski imperij in ti odnosi vplivali na sodobno Veliko Britanijo."

Arhiv obsega nekaj škatel, polnih zapiskov za romane in kratke zgodbe ter raznih zabeležk, tudi z rdečim pisalom dopisanih opomb in pripomb, ki jih je Andrea Levy hranila v kleti. Zoe Wilcox je povedala, da je v procesu dogovarjanj glede prevzema arhiva obiskala pisateljico, ki pa ji takrat ni dovolila, da si ga ogleda.

A ne iz nečimrnosti, ravno obratno. Kuratorka je dejala, da je bila Andrea Levy skromna avtorica, ki ni verjela, da imajo njeni zapiski kakršnokoli vrednost. V resnici pa gre za izjemno bogat in pomemben arhiv, ki osvetljuje način dela izjemne pisateljice, katere literarna vrednost bo še slavljena v prihodnosti, je bila prepričana Zoe Wilcox.

Britanska knjižnica je arhiv odkupila za 140.000 funtov, že konec februarja pa bodo nekaj izbranih eksponatov postavili na ogled v Galeriji Treasures. Med sodobnimi avtorji, katerih arhive hranijo v knjižnici, so tudi Hanif Kureishi, Margaret Forster, Will Self in Ruth Prawer Jhabvala, še navaja britanski The Guardian.