Svet 8.2.2020 6:00

Muzej umetnosti v Baltimoru bo letos odkupoval le dela umetnic

Baltimore, 8. februarja - V Muzeju umetnosti v Baltimoru so se odločili večjo zastopanost žensk v umetnosti spodbuditi tako, da bodo letos za svoje zbirke odkupovali le dela umetnic. Odločitev muzeja je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP v javnosti izzvala tako odobravanje kot tudi skepso.

Muzej umetnosti v Baltimoru v ameriški zvezni državi Maryland je po pisanju AFP najbolj znan po tem, da se ponaša z najobsežnejšo zbirko del francoskega umetnika Henrija Matissa na svetu. Po pregledu zbirk v muzeju se je tudi pokazalo, da so le štiri odstotke od skupaj 95.000 del ustvarile umetnice.

"Menim, da gre za radikalno in primerno odločitev, da v letu 2020 zgrabimo bika za roge," je direktor muzeja Christopher Bedford povedal za AFP.

Pred 100 leti je ameriški kongres sprejel 19. amandma, ki je ženskam podelil volilno pravico. Bedford ob tem dodaja, da so imele ženske pomembno vlogo v zgodovini muzeja. Ženska je bila prva direktorica muzeja, pa tudi za bogato zbirko Matissovih del se imajo v muzeju zahvaliti sestrama Cone, ki sta prijateljevali z umetnikom.

V muzeju bodo tako letos 2,5 milijona dolarjev namenili odkupu del umetnic. Poleg tega bodo preuredili nekaj sob v muzeju in v njih razstavili dela žensk. Še vedno pa bodo sprejemali donacije moških, piše AFP.

Toda Muzej umetnosti v Baltimoru ni osamljen primer, kar zadeva neenako zastopanost spolov. Slava umetnic, kot so bile Elisabeth Vigee Le Brun, Frida Kahlo in Louise Bourgeois je le izjema in ne pravilo.

Študija, ki jo je lani objavila revija Plos-One, je pokazala, da v 18 večjih ameriških muzejih kar 87 odstotkov razstavljenih del predstavljajo dela moških. Študija podjetja Artnet pa je pokazala, da so med letoma 2008 in 2018 le 11 odstotkov od 260.470 del, ki jih je odkupilo 26 velikih muzejev, ustvarile umetnice.

"To je posledica stoletij diskriminacije, ki je lahko bila ali pa ni bila namerna," je povedal Bedford. Dodal je: "In če ne bomo ozavestili te navede in našli načina, kako se ji zoperstaviti, nikoli ne bomo imeli enakopravne zastopanosti v muzejih."

Medtem ko so pobudo muzeja mnogi pozdravili kot ustrezen prvi korak, vsi ne delijo takšnega navdušenja. Kustosinja iz Baltimora Teri Henderson meni, da leto dni takšne politike še ne more zares vplivati na neuravnoteženost v zbirkah. Strinja se, da bi to lahko bil prvi, a majhen korak. Bedford se po pisanju AFP strinja, da je to šele začetek. Ob tem je izrazil upanje, da bo njihova odločitev naletela na odmev med muzealci.

Teri Henderson tudi meni, da bi muzeji morali podpirati sodobne umetnike iz svojih okolij, če bi resnično želeli, da bi njihove zbirke odražale raznolikost in bogastvo sodobne umetnosti. Muzejem zato svetuje: "Prenehajte kupovati umetniška dela, ki niso dobra, samo zato, ker so jih ustvarili svetovno znani beli umetniki. Tvegajte in kupite dela živečih nebelih umetnikov."