Slovenija 8.2.2020 7:30

V NUK razstava rokopisov in različnih izdaj Zdravljice

Ljubljana, 8. februarja - V Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) bo na današnji kulturni praznik do 15. ure odprta priložnostna razstava rokopisov, tiskanih in prevodnih izdaj Zdravljice Franceta Prešerna. V NUK, kjer so poudarili, da pesem v sebi nosi zlasti globoko humanistično sporočilo, hranijo rokopise ter vrsto tiskanih in prevodnih izdaj pesmi. Vstop je prost.

Ljubljana, čitalnica rokopisne zbirke NUK. Predstavitev rokopisne kulturne dediščine Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK). Foto: Nik Jevšnik/STA Arhiv STA

Ljubljana, čitalnica rokopisne zbirke NUK.
Predstavitev rokopisne kulturne dediščine Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK).
Foto: Nik Jevšnik/STA
Arhiv STA

Na razstavi v veliki oz. Plečnikovi čitalnici NUK bo med drugim na ogled izbor prevodov Zdravljice pesnika Franceta Prešerna, ki se je rodil pred 220 leti.

Pesem nosi globoko humanistično sporočilo, njeni svobodomiselni in svetovljanski verzi so aktualni še danes. Pesnikove zamisli, izražene v verzih, kot so edinost, sreča, sprava k nam naj nazaj se vrnejo, žive naj vsi narodi, ki hrepene dočakat dan, dokaj dni naj živi vsak, kar nas dobrih je ljudi, presegajo časovne in prostorske meje. Zdravljica je simbol, saj nosi sporočila dolgoletnih prizadevanj za svobodo in samostojnost, so zapisali v NUK.

Še posebej pomembna je bila Zdravljica v prelomnih časih, denimo ob pomladi narodov 1848, ko je nastal program za združitev slovenskih pokrajin v okviru habsburškega cesarstva - Zedinjena Slovenija ali ko je 100 let po njenem nastanku oz. leta 1944 v partizanski tiskarni nastala jubilejna bibliofilska izdaja. Eden od mejnikov je bila gotovo osamosvojitev Slovenije, ko je bila pesem določena za državno himno.

Prešernova Zdravljica je prevedena v mnoge jezike. Njeno sporočilo se širi s predvajanjem slovenske himne na državnih slovesnostih, mednarodnih kulturnih in športnih prireditvah. Upodobljena je na kovancu za dva evra in na spomeniku, postavljenem v čast slovenskemu predsedovanju EU 2008 pred bruseljsko palačo Justus Lipsius, so zapisali v NUK.

Kot so še spomnili, "z Zdravljico kandidiramo tudi za znak evropske dediščine (European heritage label), s katerim jo bomo postavili ob bok najpomembnejšim spomenikom, ki gradijo identiteto sodobne Evrope".