Svet 10.2.2020 6:00

Van Goghova 360-stopinjska razstava v mestu Leicester

Leicester, 10. februarja - Odvečna cerkev Vseh svetnikov v mestu Leicester je eno izmed dveh britanskih prizorišč, ki bo gostilo mednarodno razstavo, ki so jo navdihnile slike Vincenta van Gogha. Več kot 200 slik bodo v obliki animacije projicirali na stene, tla in strop cerkve. Razstavo so zasnovali tako, da lahko obiskovalci "stopijo" v umetnikova dela.

Belgija, Mons. Dela nizozemskega slikarja Vincenta Van Gogha. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Belgija, Mons.
Dela nizozemskega slikarja Vincenta Van Gogha.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Projekcija, ki traja 35 minut, nosi naslov Van Gogh: The Immersive Exhibition in prikaže zgodbo ter dela nizozemskega post-impresionističnega slikarja 19. stoletja. Lani so 360-stopinjsko razstavo prikazali v britanskem mestu York, poroča britanski BBC.

Kreativni direktor Mario Iocampo je povedal, da so instalacijo oblikovali posebej za cerkev. Po njegovih besedah ima srednjeveška stavba, ki so jo v 80. letih prejšnjega stoletja označili za odvečno, pravo merilo in veličino za tovrstno izkušnjo.

"Ker je Leicester pokazal močan interes za kulturne dejavnosti in privabljanje v preteklosti, je bil organizatorjem dogodka privlačen, saj ima potencial privabiti široko občinstvo," je še dodal.

V skladu za ohranitev cerkva so povedali, da so cerkev ponovno začeli uporabljati pred dvema letoma kot umetnostno in družbeno prizorišče. Po besedah tiskovnega predstavnika so navdušeni, da je bila izbrana za lokacijo te "visokotehnološke" razstave.

Leicester je četrto mesto za Neapljem, Brusljem in Yorkom, ki bo gostil ta dogodek. Na ogled bo do 5. maja.