Svet 9.2.2020 5:30

Elfriede Jelinek na oder postavila afero Ibiza

Dunaj, 9. februarja - V igri Schwarzwasser, ki je na programu dunajskega Burgtheatra, je avstrijska nobelovka Elfriede Jelinek na oder postavila afero Ibiza. Slednjo je sprožil videoposnetek, ki je prikazoval nekdanjega avstrijskega skrajno desnega podkanclerja Heinza-Christiana Stracheja, kako je v zameno za pomoč stranki ponujal poslovne pogodbe z državo.

Na posnetku, ki se je v javnosti pojavil maja lani, je videti, da je nekdanji vodja FPÖ Strache pred volitvami leta 2017 v zameno za pomoč pri povečanju volilne podpore svoji stranki ponujal poslovne pogodbe z vlado ženski, ki je trdila, da je bogata ruska vlagateljica ter da želi v Avstriji vložiti več sto milijonov evrov. Ob tem je priznala, da je denar sumljivega izvora.

V posameznih odlomkih sedem ur dolgega videa, ki naj bi bil posnet v vili na španskem otoku Ibiza, je poleg Stracheja videti še njegovo soprogo ter prav tako nekdanjega vodjo poslanske skupine FPÖ Johanna Gudenusa. Afera je v Avstriji povzročila hudo politično krizo. Režijo predstave podpisuje Robert Borgmann, v glavnih vlogah igrata Caroline Peters in Martin Wuttke, piše nemška tiskovna agencija dpa.

V Burgtheatru pa so o predstavi zapisali: "Čeprav so imena likov v drami Schwarzwasser splošno znana, so nepomembna, saj se Elfriede Jelinek v svojih delih vedno osredotoča na temeljna vprašanja. Aktualne dogodke mojstrsko povezuje s filozofijo in starogrškimi dramami, da pokaže, kako se v družbah širi nasilje in kako se desničarski populizem širi kot virus in okuži vsa področja življenja."

Elfriede Jelinek (1946) je na literarno sceno stopila leta 1969, ko je na mladinskem kulturnem tednu v Innsbrucku prejela nagrado tako za svojo prozo kot liriko. Že njena zgodnja dela so zarisala poetiko, ki je temeljila na eksperimentiranju z jezikom. V svojih delih se vztrajno odziva na svetovne anomalije, med drugim je za gledališki oder tematizirala nesrečo v Fukušimi ter napad na uredništvo satiričnega tednika Charlie Hebdo. Med njenimi najbolj znanimi romani so Učiteljica klavirja, Ljubimki in Naslada.

Širša javnost je Jelinekovo spoznala leta 2001, ko je v kinematografe prišla ekranizacija njene Učiteljice klavirja. Režiser Michael Haneke je za naslovno vlogo angažiral Isabelle Huppert. Tri leta kasneje je Elfriede Jelinek postala še Nobelovka.