Slovenija 8.2.2020 0:30

Na današnji Prešernov dan številne prireditve po državi

Ljubljana, 8. februarja - Na današnji slovenski kulturni praznik se bodo po Sloveniji zvrstile večje in manjše prireditve v čast pesniku Francetu Prešernu in slovenski kulturi. Osrednja bo pred Prešernovo rojstno hišo v Vrbi, veliko pozornosti pa bo namenjene dobitnikom Prešernovih nagrad, najvišjih državnih priznanj za dosežke v umetnosti, ki so jih podelili v petek.

Vrba. Proslava ob slovenskem kulturnem prazniku v rojstnem kraju Franceta Prešerna. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Vrba.
Proslava ob slovenskem kulturnem prazniku v rojstnem kraju Franceta Prešerna.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Osrednja slovesnost pri Prešernovem spomeniku v Vrbi bo po tradiciji združena s pohodom po Poti kulturne dediščine Žirovnica, ki se ga običajno udeleži več tisoč ljudi. V Kranju, kjer bo potekal prav tako tradicionalni Prešernov semenj, pa bodo popoldne v galeriji Prešernovih nagrajencev sprejeli letošnje prejemnike nagrad. Zvečer bo sledil še pogovor z njimi v Prešernovem gledališču, kjer jih bo nagovoril tudi minister za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Zoran Poznič.

Predstavniki države se bodo Prešernu poklonili tudi s položitvijo venca k spomeniku, kjer je grob, v Kranju in pred spomenik na ljubljanskem Tromostovju, kjer bo opoldne zazvenela Zdravljica na vsakoletnem recitalu Združenja dramskih umetnikov Slovenije. Tradicionalni pesniški recital bo odmeval še v Mariboru in Novi Gorici.

Kulturne ustanove bodo brezplačno odprle svoja vrata, dan odprtih vrat pa bo tudi v predsedniški palači, na katerega je predsednik republike Borut Pahor povabil tudi nagrajence.

Slovenski kulturni praznik bodo počastili tudi rojaki v zamejstvu.

Najvišja slovenska priznanja v kulturi so podelili v petek zvečer na državni proslavi v Cankarjevem domu. Prešernovi nagradi za življenjsko delo sta prejela fotograf Stojan Kerbler ter koreograf in baletni plesalec Milko Šparemblek. Nagrade Prešernovega sklada pa so prejeli oblikovalec Nejc Prah, igralka Nina Ivanišin, glasbenik Luka Juhart, režiser Rok Biček, prevajalka Suzana Koncut in kostumograf Alan Hranitelj.