Svet 10.2.2020 8:30

Oskarja za najboljši film osvojil Parazit

Los Angeles, 10. februarja - Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti je po kritikah zaradi pomanjkanja raznolikosti na 92. podelitvi nagrad oskar presenetila in za najboljšega prvič v zgodovini razglasila tujejezični film. Satirična srhljivka Parazit južnokorejskega režiserja Boonga Joon-hoja je noč podelitve sklenila s kar štirimi oskarji.

ZDA, Los Angeles. Južnokorejski režiser Bong Joon-ho z ekipo igralcev filma Parazit, ki so prejeli oskarja za izvirni scenarij in nagrado za najboljši mednarodni film. Foto: Xinhua/STA

ZDA, Los Angeles.
Južnokorejski režiser Bong Joon-ho z ekipo igralcev filma Parazit, ki so prejeli oskarja za izvirni scenarij in nagrado za najboljši mednarodni film.
Foto: Xinhua/STA

Bong Joon-ho je prejel še oskarja za režijo, Parazit je osvojil oskarja za najboljši izvirni scenarij (Bong Joon-ho, Han Jin-won), po pričakovanjih pa je bil Parazit nagrajen tudi kot najboljši mednarodni film. Južnokorejska satirična srhljivka je popolnoma zasenčila številne druge odmevne in v več kategorijah nominirane filme, kot so Irec režiserja Martina Scorseseja, 1917 Sama Mendesa, Joker režiserja Todda Phillipsa in Bilo je nekoč ... v Hollywoodu Quentina Tarantina.

Oskarja za najboljšo moško vlogo je dobil Joaquin Phoenix (Joker), za glavno žensko vlogo pa Renee Zellweger (Judy). Po štirih nominacijah je prvega oskarja dobil Brad Pitt in sicer za stransko moško vlogo v filmu Bilo je nekoč ... v Hollywoodu, v tekmi za oskarja za stransko žensko vlogo pa je slavila Laura Dern (Zakonska zgodba). Vsi omenjeni so bili januarja že nagrajeni z zlatimi globusi.

Med letošnjimi oskarjevci je bil tudi Elton John z Berniejem Taupinom, s katerim sta napisala pesem I'm Gonna Love Me Again za biografski film o Eltonu Johnu Rocketman, oskar za izvirno glasbo pa je pripadel Islandki Hildur Gutnadottir za film Joker. Skladateljica je tudi prva nagrajenka v tej kategoriji od leta 1998, ko je oskarja za izvirno glasbo prejela Anne Dudley za film Do nazga.

Oskarja za vizualne učinke je presenetljivo dobil film 1917, ki je premagal konkurenco filmov, kot so Vojna zvezd: Vzpon Skywalkerja, Maščevalci: Zaključek in Levji kralj. Oskarja za celovečerni dokumentarni film je prejel American Factory v režiji Julie Reichert in Stevena Bognarja. Film je nastal pod okriljem produkcijskega podjetja Baracka in Michelle Obama, predstavlja pa zgodbo o oživljanju propadle tovarne avtomobilov v Ohiu s sredstvi s Kitajske, kar povzroča napetosti.

Oskarja za najboljšo priredbo scenarija je dobil režiser Taika Waititi za film Jojo Rabbit. Waititi v filmu tudi igra, in sicer Hitlerja kot namišljenega prijatelja glavnega junaka. Najboljši celovečerni animirani film je postal Svet igrač 4 v režiji Josha Cooleyja, Hair Love, ki ga podpisujeta Matthew A. Cherry in Bruce W. Smith, pa je dobil oskarja za najboljši kratki animirani film.

Pred 92. podelitvijo oskarjev so za največje favorite veljali filmi Joker z 11 nominacijami ter filmi Irec, 1917 in Bilo je nekoč v Hollywoodu s po 10 nominacijami. Pred podelitvijo je bilo zaznati tudi nezadovoljstvo, da v kategoriji za režijo ni bilo nominiranke.

Igralka Natalie Portman je zaradi tega prišla na oder v ogrinjalu z napisi imen režiserk, ki si po njenem mnenju zaslužijo vsaj nominacijo za oskarja, kot so Lulu Wang (The Farewell), Greta Gerwig (Čas deklištva) and Mati Diop (Atlantics). Doslej je edinega oskarja za režijo prejela Kathryn Bigelow (Bombna misija), zadnja režiserka z nominacijo pa je bila Greta Gerwig leta 2018 (Lady Bird).

Posebno humanitarno nagrado Jean Hersholt je za angažma glede zagotavljanja enakopravnosti med spoloma v svetu filma prejela igralka Geena Davis, ki je na rdeči preprogi ob prihodu na podelitev dejala, da je čas, da se zadeve spremenijo.

Podelitev je tudi letos potekala brez uradnega voditelja, za uvod pa sta poskrbela "honorarca", komika Chris Rock in Steve Martin. Med drugim sta se norčevala glede ženskih režiserskih nominacij in pomanjkanja raznolikosti med nominiranci.

Na rdeči preprogi je posebno čast pokojnemu košarkarju Kobeju Bryantu med drugimi izrekel režiser Spike Lee, ki je zagret navijač košarkarske ekipe iz NBA New York Knicks. Lee je nosil vijoličasto obleko s številko 24, kar je bila številka dresa slavnega košarkarja, ki je umrl 26. januarja v helikopterski nesreči.