Na hitro prelistano 10.2.2020 15:13

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 10. februarja - Pri založbi Litera je izšel roman pisatelja, pesnika in prevajalca Matthiasa Göritza z naslovom Parker, pri založbi Miš pa druga knjiga iz mladinske fantastične serije Ognjeno pleme Igorja Karlovška s podnaslovom V ujetništvu. Pri Mladinski knjigi pa so izdali knjigo o življenju in sreči Kenana Crnkića z naslovom Več od življenja.

GÖRITZEV PARKER - ROMAN O RAZKORAKU MED RESNICO IN JAVNO PODOBO

Nemški pisatelj, pesnik in prevajalec Matthias Göritz se med slovensko bralstvo vrača s tretjim, kompozicijsko razgibanim političnim romanom Parker, ki je v prevodu Mojce Kranjc izšel pri založbi Litera. Roman sledi razburkani usodi naslovnega lika - sodobnega, povzpetniškega in podjetnega freelancerja Matthewa Parkerja. Parker je Nemec angleških korenin, ki prebiva povsod po svetu in se giblje tako v politični kot poslovni sferi, pluje po akademskih vodah in se spušča v brzice surovega biznisa. Hkrati je to tudi roman o instrumentalizaciji jezika ter razkoraku med resnico in javno podobo, so vsebino povzeli pri založbi.

V Westfälische Rundschau pa so o knjigi zapisali: "Matthiasu Göritzu je uspelo oživiti in dramaturško dovršeno predstaviti politično sceno province, branžo coachinga in teambuildinga ter nemir in izgubljenost prekarca z družinsko patologijo." V slovenščini sta sicer že dostopna Göritzova romana Kratkotrajne sanje Jakoba Vossa ter Sanjači in grešniki, ki sta prav tako izšla pri Literi.

V DRUGI KNJIGI OGNJENO PLEME V UJETNIŠTVU

Igor Karlovšek je Ognjeno pleme že predstavil v knjigi z naslovom Pobeg, zdaj pa lahko bralci novim dogodivščinam plemena sledijo v drugi knjigi z naslovom V ujetništvu. Mladinska fantastika je postavljena v čas in prostor preseljevanja narodov konec 6. stoletja. Avtor postavi v središče dogajanja pet otrok poveljnika slovanske vojske, ki so, medtem ko oče širi slovansko ozemlje proti zahodu, na milost in nemilost prepuščeni naklepom njegovih nasprotnikov, ki v otrocih vidijo sredstvo za izsiljevanje. A Ognjenovi otroci še zdaleč niso lahek nasprotnik: pretkana zdravilka Ajda, prelepa Mila, ki ji sledijo vse živali, in trojčki - mojstri prače, loka in meča, mislijo še dolgo ostati pri življenju.

V drugi knjigi o Ognjenem plemenu je vojska Slovanov pod Ognjenovim poveljstvom vedno močnejša. A bizantinski cesar Mavricij ničesar ne prepušča naključju. Njegovi vojaki prestrežejo Ognjenove otroke, ki postanejo talci v cesarski palači. Ajda, Mila in srboriti trojčki pa se niso pripravljeni podrediti cesarjevim načrtom. Jim bo uspelo uiti izza zidov mogočnega Konstantinopla, so vsebino povzeli pri založbi Miš.

KNJIGA O TEM, KAKO IZ ŽIVLJENJA IZTRŽITI NAJVEČ

Pri Mladinski knjigi je izšla knjiga o življenju in sreči Več kot življenje, ki jo podpisuje Kenan Crnkić, avtor uspešnic 7 skrivnosti uspeha in Pazi, katerega volka hraniš. Knjiga ponuja odgovore na temeljna življenjska vprašanja, kot so: kako se spoprijeti s težavami in skušnjavami, žalitvami ter opravljivimi govoricami, izdajami in razočaranji. Kako se vesti do prijateljev in sovražnikov, kako prepoznati resnično dobroto in prikrito zlo, kako ločiti ceno od prave vrednosti, kako ravnati v dneh sprememb in se modro odločati, so zapisali pri založbi. Na platnici knjige pa piše: "Življenje nam je lahko dovolj. Lahko pa od življenja dobimo več. Ta knjiga je namenjena vsem, ki premorejo dovolj moči in poguma, da krenejo po tej poti. Tistim, ki želijo biti pisci, ne zgolj bralci knjige svojega življenja."