Slovenija 11.2.2020 9:22

Restavrirane tapiserije umetnikov nekdanje skupne države ponovno v CD

Ljubljana, 11. februarja - V veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma (CD) so po polletnem restavriranju in čiščenju od ponedeljka ponovno izobešene velike tapiserije umetnikov nekdanje skupne države, ki so bile med letoma 1979 in 1980 zasnovane in izdelane posebej za CD. Skupaj z arhitekturo Edvarda Ravnikarja so del kulturne dediščine CD.

Šest krat štiri metre velike tapiserije za veliko sprejemno dvorano so nastale po zasnovah Jožeta Ciuhe iz Slovenije, Jagode Buić s Hrvaške, Mladena Srbinovića iz Srbije, Mersada Berberja iz Bosne in Hercegovine, Milutina Kostića s Kosova, Etelke Tobolka iz Vojvodine in Dimčeta Nikolova iz Makedonije.

Manjše tapiserije z merami tri krat dva metra Lojzeta Spacala, Valentina Omana in Vladimirja Makuca ter Janeza Bernika pa so že vrsto let na ogled v predvežju Gallusove dvorane in pri službenem vhodu s Prešernove ceste.

Večino velikih in zahtevnih tapiserij so izdelali v tedaj cenjenem in naprednem slovenskem podjetju Dekorativna. Hrvaška umetnica Jagoda Buić je svojo tapiserijo izdelala sama, enako Etelka Tobolka v takrat priznanem Ateljeju za izdelavo tapiserij v Novem Sadu. Etelka Tobolka je poleg svoje izdelala tudi tapiserijo Mersada Berberja.

Kot so sporočili iz CD, je bilo po 40 letih tapiserije treba temeljito očistiti in obnoviti. To zahtevno delo je za CD opravilo belgijsko podjetje De Wit.

Pobudo za opremljenost velike sprejemne dvorane s tapiserijami je sicer leta 1979 dal umetnostni zgodovinar in likovni kritik Zoran Kržišnik, ki je bil ob ustanovitvi CD predsednik komisije za likovno opremo CD. Šlo je za izvirno zamisel, ki je CD zaznamovala kot kulturni center, ki v svoji programski podobi neguje različnost, avtohtonost ter samoniklost kulturnih izročil posameznih narodov in narodnosti, so zapisali v CD.

"Dandanes pomeni eno pomembnejših vrednot Evropske unije prav multikulturnost, ki je bila s širokim javnim povabilom k izdelavi tapiserij v takratni domovini položena CD v zibelko, še preden je začel delovati," so še zapisali v CD.