Slovenija 11.2.2020 10:17

Novo sezono razstav v Kinu Šiška pripravil Dušan Savić

Ljubljana, 11. februarja - Novo sezono razstav v zgornjem preddverju Kina Šiška je kot gostujoči kurator letos pripravil kustos in umetniški producent Dušan Savić, ki deluje v Beogradu. Na prvo razstavo, ki jo bodo odprli nocoj, je povabil študenta kiparstva s tamkajšnje Fakultete likovnih umetnosti Luko Ličino. Predstavil se bo s projektom Če boš prečkal vode, bom s teboj.

Ljubljana. Center urbane kulture Kino Šiška. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Center urbane kulture Kino Šiška.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz Kina Šiška, Ličina v svojem projektu pripoveduje o izstopu iz svojega "prejšnjega življenja" skozi iskanje abstrakcij, kot so svoboda, Bog, odrešitev, sreča, ljubezen, njihovi medsebojni odnosi, in posledice vsega tega.

"Zgodba se začne, ko si prerojen, ko razveljaviš prehod skozi vodo, in ko najdeš tistega, ki si ga pustil na obali - sebe," piše v sporočilu za javnost. Odprtje razstave, ki bo na ogled do 5. marca, bo pospremil pogovor kuratorja z umetnikom. Ličina je sodelavec Ulične galerije v Beogradu. V svojem delu uporablja številne medije, kot so kiparstvo, instalacije, video, vizualna poezija in risba, za raziskovanje tako zunanjih kot notranjih konfliktov posameznika v različnih družbenih modelih.

Kuratorski cikel s Savićem temelji na ideji o soočenju z nadzorom, ne glede na njegovo obliko ali celo fizično stalnost oblasti, so zapisali v Kinu Šiška. Po projektu Ličine bo razstavni prostor Kamera gostil še razstave Nikole Kekerovića, ki je po diplomi iz slikarstva na Akademiji za umetnost Univerze v Banja Luki nadaljeval z magistrskim študijem na Bauhausu na Univerzi v Weimarju, deluje pa med Berlinom in Banja Luko, Tamare Spalajković, diplomantke kiparstva na Fakulteti za likovno umetnost v Beogradu, ki trenutno obiskuje magistrski študij Atelier Video na Fakulteti za likovno umetnost v Brnu, ter Žarka Aleksića, ki je magistriral na Akademiji likovnih umetnosti na Dunaju, kjer zdaj poučuje.

Izbrani umetniki ločeno zaznavajo omejitve miselnih procesov, določenih s posebnimi načini učenja, teorijami, oblikovanjem okolja in nejasnimi prepletanji virtualnega in resničnega, so še zapisali v Kinu Šiška.

Dušan Savić je v zadnjih desetih letih sodeloval v kulturnih ustanovah (Dom omladine Beograda, Muzej sodobne umetnosti v Beogradu, Fakulteta za likovno umetnost) in v neodvisnih umetniških kolektivih (Inex Film Expedition, Kvaka 22). Med letoma 2013 in 2015 je vodil Galerijo Inex v Beogradu. Dvakrat je bil uvrščen v ožji izbor za nagrado pohvala za prispevek k razvoju in sceni sodobne umetnosti v Srbiji. Trenutno dela v zbirki Franklin Collection in Zavodu za Aplauz (IZA) - umetniškem kolektivu, ki ga je soustanovil leta 2018.