Svet 11.2.2020 11:20

Umrl eden najbolj prevajanih slovaških avtorjev Pavel Vilikovsky

Bratislava, 11. februarja - V starosti 78 let je v ponedeljek umrl eden najbolj prevajanih slovaških avtorjev Pavel Vilikovsky, poroča ruska tiskovna agencija TASR. Bil je v skupini tistih slovaških avtorjev, ki so v 60. letih prejšnjega stoletja bistveno spremenili pokrajino slovaške literature. Leta 1997 je pisatelj, prevajalec in publicist dobil nagrado vilenica.

Vilikovsky se je rodil 27. junija 1941 v regiji Žilina, odrasel pa je v Bratislavi. Najprej je študiral filmsko režijo v Pragi, preden se je odločil za študij angleškega in slovaškega jezika v Bratislavi.

Kot piše na portalu istrosbooks, je bil urednik pri različnih revijah in založbah, hvalili pa so ga kot enega najpomembnejših vzhodnoevropskih pisateljev postkomunistične dobe. Čeprav je kariero začel leta 1965, so njegova dela zaradi politične vsebine in neposredne obravnave tabuiziranih tematik, kot je biseksualnost, postala dostopna šele po žametni revoluciji.

Po prvi knjigi črtic Vzgoja srca v marcu iz leta 1965 je za izdajo druge knjige na Slovaškem potreboval kar 18 let. Romana mu niso hoteli objaviti zato, ker se ni pustil cenzurirati.

V celoti je objavil več kot ducat knjig. Med najbolj znanimi je Letmy sneh iz leta 2014, ki so jo v angleščino prevedli kot Fleeting Snow. Njegova dela so med drugim prevedli tudi v madžarščino, francoščino in poljščino, s čimer je po pisanju agencije TASR postal eden najbolj prevajanih slovaških avtorjev.

V slovenščini je Vilikovsky dostopen z zbirkami kratke proze Kruti strojevodja, Kriza srednjih let ter Čarobni papagaj in ostali kič, za katero je dobil slovaško nagrado Anasoft Litera za najboljše izvirno prozno delo leta.

Društvo slovenskih pisateljev mu je leta 1997 podelilo nagrado vilenica, ki jo podeljuje za izjemne dosežke v literaturi, ki nastaja v srednjeevropskem kulturnem prostoru. Kot dobitnik vilenice se je v Sloveniji ponovno mudil leta 2010, ko je povedal, da se ima za zelo preprostega pisca. Sicer je veljal za pisatelja z ironično noto, ki pred bralci skriva svoja čustva.