Svet 12.2.2020 6:00

V Zagrebu razstava projekta MADE IN - pripovedi obrti in oblikovanja

Zagreb, 12. februarja - V zagrebškem Muzeju za umetnost in obrt bodo 17. februarja odprli potujočo razstavo MADE IN - pripovedi obrti in oblikovanja. Razstava je rezultat dvoletnega istoimenskega mednarodnega projekta, ki združuje šest partnerskih organizacij, iz Slovenije Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO).

Kot piše na spletni strani MAO, je MADE IN - pripovedi obrti in oblikovanja iniciativa, ki združuje raziskovanje, oblikovanje in dediščino ter spodbuja sodelovanje in izmenjavo znanja med obrtniki in oblikovalci. Namen projekta je obuditi tradicionalne obrti in načine obrtne proizvodnje ter izobraziti oblikovalce o snovni in nesnovni dediščini, ob tem pa ustvariti nove, avtentične in bolj trajnostne pogoje za oblikovalsko prakso.

Projekt MADE IN promovira evropsko obrtno dediščino in inovativno sodobno oblikovanje ter ju predstavlja širši javnosti z različnimi dejavnostmi: raziskovanjem in kartiranjem obrti, javnimi konferencami in strokovnimi seminarji, rezidencami za oblikovalce v sodelovanju z obrtniki, delavnicami z oblikovalci in obrtniki, publikacijami in razstavami, pa tudi z razvojem spletne platforme, ki bo omogočala prenos znanja in ponudila priložnosti za strokovno izpopolnjevanje obrtnikov, oblikovalcev, kustosov in strokovnjakov.

Razstava s fotografsko dokumentacijo in zgodbami predstavlja arhiv 40 obrtnikov iz regije. Obenem prevprašuje produkcijske procese v sodobnem svetu znotraj osmih obrti. Pripovedi obrti in oblikovanja so združile več kot 30 obrtnikov in več kot 40 oblikovalcev iz cele Evrope, piše v sporočilu za javnost ob zagrebški razstavi.

Kot še piše, naslov razstave poudarja položaj oblikovanja znotraj aktualne, tržno orientirane neoliberalne kapitalistične paradigme, z referenco na njegov vir - obrt, s katero je bilo oblikovanje neločljivo povezano do industrijske revolucije. Danes, na pragu tehnološke revolucije, se zdi nujno ponovno zastavljati vprašanja o fizičnem in virtualnem prostoru: Kje je izdelano? Kdo je izdelal? Iz česa je izdelano? Komu je namenjeno? Od kod prihaja?

Pripovedi obrti in oblikovanja se nanašajo na osem specifičnih pripovedi, ki so se razvile tekom dvoletnega procesa. Ta je potekal v vsaki državi ločeno in je naslavljal vprašanja, specifična za lokalno produkcijsko okolje.

Aktivnosti projekt je vodilo šest partnerskih institucij iz Hrvaške, Slovenije, Avstrije in Srbije. V Zagrebu bo razstava na ogled do 8. marca. Letos bo gostovala še v Ljubljani, Beogradu in Andelsbuchu, v letu 2021 pa bo obiskala še nekaj evropskih mest.