Slovenija 13.2.2020 7:00

Vita Mavrič z novim albumom Nokturno žlahtnih duš nocoj v CD

Ljubljana, 13. februarja - Ena najvidnejših šansonjerk Vita Mavrič bo nocoj v Klubu Cankarjevega doma (CD) predstavila nov album Nokturno žlahtnih duš. V novih aranžmajih in slovenskem jeziku bo občinstvo lahko slišalo pesmi, ki jih je prepeval legendarni Arsen Dedić, pa tudi skladbe drugih glasbenikov, kot so Gino Paoli, Kemal Monteno, Georges Brassens in Trent Reznor.

Ljubljana. Slovenska šansonjerka Vita Mavrič. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska šansonjerka Vita Mavrič.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot je Vita Mavrič pred dnevi povedala za Večer, je po večletnem procesu sestavila zgodbo, ki jo želi izraziti: "Besedila sem pretočila v lasten čustveni spomin in jih v soustvarjanju s svojim pianistom in aranžerjem Jako Puciharjem preoblekla povsem na novo. Tako v smislu priredb kot seveda interpretacije. Edino v tovrstnem avtorskem pristopu vidim smisel, sicer bi bila to gola reprodukcija, ki pa me res ne zanima, še manj vznemirja." Besedila pesmi izbranih glasbenikov je v slovenščino prepesnil Tomaž Letnar. Glasbo so posneli v Mariboru pri tonskemu mojstru Danilu Ženku.

"Vita ne poje v slovenskem jeziku zgolj zaradi spoštovanja do njega ali zaradi preskoka morebitne jezikovne pregrade, temveč zato, ker se že več kot 30 let do obisti zaveda samobitnosti slovenščine, v kateri se čustva zrcalijo samosvoje in zgodbe, čeprav enake, vendarle niso prav takšne," piše na spletni strani CD.

Na koncertu, ki je razprodan, jo bodo spremljali harmonikar Simone Zanchini, basist Matej Hotko, bobnar Gašper Bertoncelj in spremljevalna vokalistka Ana Bezjak. V sredo je pesmi v živo predstavila v Aninem dvoru v Rogaški Slatini, v petek pa jih bo še v Narodnem domu v Mariboru. Ponovitev koncerta v CD bo 29. februarja.

Vita Mavrič že več kot 30 let izvaja svoje avtorske projekte in z njimi gostuje tako doma kot v tujini. S svojimi glasbenimi projekti je nastopala v Brechtovi hiši in teatru Tipi am Kanzleramt v Berlinu, na festivalu glasbenih gledališč v Brnu, v teatru Diligentia v Haagu, znamenitem kabaretnem gledališču Theater Akzent na Dunaju, Werkraumtheatru v Gradcu in Künstlerhaus v Münchnu.

S projektom Šlagerji in pesmi iz zapora Vitomila Zupana se je predstavila v Pragi, Budimpešti, Parizu in na Dunaju. Je prejemnica Ježkove in Župančičeve nagrade, nagrade Mesta Ljubljana, filmske nagrade ibis za najboljšo glavno žensko vlogo v zadnjem jugoslovanskem filmu Zbogom Belle Epoque, ki so ga posneli v Sarajevu tik pred začetkom balkanske vojne in za katerega je glasbo napisal prav Arsen Dedić, ter več drugih medijskih priznanj.

Med slovenskim občinstvom je obudila zanimanje za šanson, slovensko uglasbeno poezijo, povzdignila raven besede in glasbe ter razvila prepoznavni blagovni znamki mednarodnega festivala La vie en rose in Cafe Teater, ki ga je kot umetniška vodja vodila 20 let. S svojo predanostjo je začrtala pot in pustila neizbrisen pečat razvoju šansona na Slovenskem kot tudi specifični zvrsti glasbenega gledališča, še piše na spletni strani CD.

Album Nokturno žlahtnih duš je izdala tri leta po zadnji plošči Sprehod (2017).