Od blizu 17.2.2020 11:00

Letošnji Berlinale prvi pod vodstvom umetniškega direktorja Carla Chatriana

pripravila Tatjana Zemljič

Berlin, 17. februarja - V Berlinu bo med 20. februarjem in 1. marcem potekal 70. mednarodni filmski festival. Letošnja izdaja bo prva, ki bo potekala pod vodstvom Italijana Carla Chatriana in njegove pomočnice, Nizozemke Mariette Rissenbeek. Prikazali bodo 340 filmov, v tekmi za medvede jih bo 18. Festival bo odprl film My Salinger Year.

Nemčija, Berlin. V Berlinu bo med 20. februarjem in 1. marcem potekal 70. mednarodni filmski festival Berlinale. Čakalna vrsta pred prodajnim mestom vstopnic. Foto: dpa/STA

Nemčija, Berlin.
V Berlinu bo med 20. februarjem in 1. marcem potekal 70. mednarodni filmski festival Berlinale.
Čakalna vrsta pred prodajnim mestom vstopnic.
Foto: dpa/STA

Filmi letošnjega tekmovalnega programa odražajo sedanjost

V tekmi za zlatega in srebrne medvede so letos filmi Berlin Alexanderplatz režiserja Burhana Qurbanija, DAU. Natasha, ki ga je režiral Ilja Hrzanovski in The Woman Who Ran, ki ga je režiral Hong Sangsoo. Za medvede se potegujejo tudi Delete History režiserja Benoita Delepineja, The Intruder v režiji Natalie Meta in Bad Tales, katerega režijo podpisujeta Damiano in Fabio D'Innocenzo.

Režiserka Kelly Reichardt je v glavnem tekmovalnem programu s filmom First Cow, Rithy Panh s filmom Irradiated, Philippe Garrel s filmom The Salt of Tears, Eliza Hittman s filmom Never Rarely Sometimes Always, Tsai Ming-Liang s filmom Days in Sally Potter s filmom The Roads Not Taken. Režiserka Stephanie Chuat pa se za medvede poteguje s filmom My Little Sister, Mohammad Rasoulof s filmom There Is No Evil, Abel Ferrara s filmom Siberia, Caetano Gotardo s filmom All the Dead Ones, Christian Petzold z Undine in Giorgio Diritti s filmom Hidden Away.

Kot je na nedavni novinarski konferenci povedal umetniški direktor festivala Chatrian, bodo mnogi filmi v tekmovalnem programu prikazali "temno plat človeka". Dodal je, da filmi odražajo sedanjost. "Niso brez upanja, a ... ozrite se na svet okoli nas," je njegove besede povzela nemška tiskovna agencija dpa.

O dobitnikih zlatega in srebrnih medvedov bo odločala žirija, ki ji predseduje britanski filmski in gledališki igralec Jeremy Irons. Člani žirije so še argentinsko-francoska igralka Berenice Bejo, ameriški režiser Kenneth Lonergan, nemška producentka Bettina Brokemper, italijanski igralec Luca Marinelli, palestinska režiserka Annemarie Jacir ter brazilski filmski kritik in režiser Kleber Mendonca Filho.

Kot so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC), je bila v festivalski sklop Panorama uvrščena celovečerna manjšinska slovenska koprodukcija Oče režiserja Srdana Golubovića. Slovenski koproducent je produkcijska hiša Vertigo, svetovna premiera filma pa bo na sporedu v soboto. SFC bo slovenski film že 15. predstavljal na skupnem prizorišču s Čehi in Slovaki pod skupno znamko CEC-Central European Cinema.

Z novim vodstvom Berlinale uvaja tudi nekaj novosti

Chatrian in Mariette Rissenbeek sta vodenje festivala prevzela pred manj kot letom dni. Pred tem ga je kar 18 let vodil Dieter Kosslick, ki so ga zaradi izborov večkrat tudi kritizirali. Po pisanju nemške tiskovne agencije dpa je novo vodstvo že uvedlo nekaj sprememb. Tako je Chatrian nekoliko izčistil tekmovalne programe ter ukinil sekcijo Izven konkurence. Nekaj velikih imen bodo letos predstavili v Berlinale Special Gala, med njimi nov film Johnnyja Deepa z naslovom Minamata in Ostržka z Robertom Benignijem ter dokumentarno serijo o Hillary Clinton.

Novost letošnje izdaje je tudi, da bodo otvoritveno slovesnost prenašali v kinematografih v štirih nemških mestih - Hamburgu, Münchnu, Essnu in Halleju. Po uvodni slovesnosti bodo prikazali tudi otvoritveni film letošnjega Berlinala My Salinger Year scenarista in režiserja Philippa Falardeauja. Zgodba filma pripoveduje o mladi pesnici (Margaret Qualley), ki dela kot asistentka literarne agentke (Sigourney Weaver). Njena naloga je, da odgovarja na pošto oboževalcev ameriškega pisatelja J.D. Salingerja, ki je ponos agencije. Predloga za film je bil roman ameriške pisateljice Joanne Rakoff. Po Chatrianovih besedah je Falardeau "majhno newyorško literarno sceno 90. let minulega stoletja prikazal z ljubeznijo in s humorjem".

Na rdeči preprogi po pisanju dpa poleg Deppa, Hillary Clinton in Benignija med drugim pričakujejo še igralce Javierja Bardema, Elle Fanning, Salmo Hayek, Cate Blanchett in Helen Mirren, ki letos prejme častnega zlatega medveda za življenjsko delo.

Kot so zapisali podeljevalci nagrade, je Helen Mirren kot močna osebnost pustila velik pečat s svojimi polnokrvnimi interpretacijami. "Helen Mirren vedno znova preseneča s svojimi interpretacijami kompleksnih likov. Njeni portreti so paradigma močne ženske, pa naj gre za Chris v filmu Dekleta s koledarja ali kraljico Elizabeto II. v filmu Kraljica," je ob razglasitvi nagrajenke povedala Mariette Rissenbeek. Na Berlinalu bodo prikazali tudi nekaj njenih filmov. Med drugim sta na programu Kuhar, tat, njegova žena in njen ljubimec v režiji Petra Greenawaya iz leta 1989 ter Poslednja postaja v režiji Michaela Hoffmanna iz leta 2009.

Režiserka Ulrike Ottinger bo prejela nagrado kamera. Z njo festival od leta 1986 nagrajuje osebnosti in institucije, ki so pustile poseben pečat v filmskem ustvarjanju in so povezane z Berlinalom.

Na Berlinalu letos brez nagrade Alfreda Bauerja

Ne bodo pa na letošnjem Berlinalu podelili nagrade, poimenovane po prvem direktorju festivala Alfredu Bauerju. Za to so se odločili po tem, ko je časopis Die Zeit poročal, da je imel Bauer obsežno nacistično preteklost. "Interpretacija virov nakazuje, da je imel pomemben položaj v času nacizma. V luči novih odkritij bo Berlinale nemudoma umaknil srebrnega medveda Alfreda Bauerja," so zapisali na svoji Facebook strani.

Die Zeit je poglobljeno raziskavo opravil zlasti po nacionalnih arhivih. Ob tem so ugotovili, da je imel Bauer, ki je festival vodil od leta 1951 do leta 1976, visok položaj v filmskem direktoratu nacističnega propagandnega ministra Josepha Goebbelsa. Dnevnik je odkril tudi, da je, glede na dokumentacijo iz tistega obdobja, pripadal nacistični stranki in bil vnet pripadnik SA - paravojaške organizacije Sturmabteilung.

Nagrado Alfred Bauer so na festivalu v nizu srebrnih medvedov podeljevali filmu, ki "odpira nove perspektive kinematografske umetnosti".