Svet 14.2.2020 5:30

Na beneškem bienalu bo Veliko Britanijo prvič zastopala temnopolta umetnica

London, 14. februarja - Sonia Boyce bo pisala zgodovino kot prva temnopolta umetnica, ki bo zastopala Veliko Britanijo na beneškem umetnostnem bienalu leta 2021. Umetnica, ki deluje v Londonu, je v britanskem umetniškem krogu znana že od 80. letih minulega stoletja, danes pa sodi med vodilne britanske temnopolte umetnike, poroča BBC.

Italija, Benetke. Mednarodna umetnostna razstava Beneški bienale. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Italija, Benetke.
Mednarodna umetnostna razstava Beneški bienale.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Umetnica je za program Today na BBC Radiu 4 povedala, da je ponudba zanjo predstavljala velik šok in hkrati veliko radost. Sonia Boyce se v svojih delih pogosto ukvarja z vprašanji rase in spola. Začela je s pasteli, potem pa se je poglobila v fotografijo, video, zvok in instalacije.

Dejala je, da je bila v svojih zgodnjih delih v 80. v središču ona sama. "Pogosto sem govorila o odraščanju v Veliki Britaniji, o tem, da sem temnopolta in ženska, ter kako je bilo v tistem času," je povedala za Today. Dodala je, da se je njeno delo od tedaj spremenilo, kar bo možno videti tudi v Benetkah, poroča britanski BBC.

Leta 2007 je prejela častno odlikovanje MBE, leta 2016 pa jo je v svoje vrste sprejela londonska Kraljeva umetnostna akademija. Trenutno ustvarja umetnino velikih mer, ki bo na ogled na liniji Elizabeth Line v Newhamu, na vzhodu Londona.

O najnovejši razstavi v Birminghamu z angleškim naslovom In the Castle of My Skin pravi, da je v galeriji zgradila "noro konstrukcijo", v kateri je predstavila zidne tapete in dela sedmih umetnikov, s katerimi je sodelovala.

Po besedah direktorice za vizualno umetnost pri British Councilu Emme Dexter, je komisija izbrala Sonio Boyce v ključnem zgodovinskem trenutku za Veliko Britanijo.

Dejala je, da je bilo komisiji resnično všeč dejstvo, da umetnica združuje ljudi. "Njeno delo temelji na sodelovanju. Je neomejeno, eksperimentalno in spoštljivo do posameznikov, ki sodelujejo, a hkrati cenijo svoje razlike," je povedala.

Kot še poroča britanski BBC, so Veliko Britanijo v paviljonu v Benetkah med drugim zastopali tudi Anish Kapoor, Henry Moore, Richard Hamilton, Steve McQueen in Tracey Emin.