Slovenija 14.2.2020 8:00

V Kranju premiera monodrame Večja od vseh

Kranj, 14. februarja - V Stolpu Škrlovec v Kranju bo drevi ob 20. uri premiera enoosebne gledališke igre Roka Vilčnika - rokgreja Večja od vseh. Protagonistka monodrame Prešernovega gledališča je odrasla Pika Nogavička, ki jo igra Vesna Slapar. Režiser je Alen Jelen.

Kranj. Mesto Kranj, naselje. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Kranj.
Mesto Kranj, naselje.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Četrta premiera Prešernovega gledališča v letošnji sezoni je krstna izvedba za Grumovo nagrado nominiranega Vilčnikovega dramskega teksta, katerega osrednja tema je odraščanje, vključno z otroškimi sanjami, razočaranji, s telesnimi spremembami in socialnimi obveznostmi.

Kot so zapisali ustvarjalci, je v svetu, ki nas sili v uniformiranost, Pikino življenje kot svetla luč v temnem tunelu. "Njena drugačnost, nesprejemanje togih družbenih pravil in predvsem ohranjanje otroškosti nam je lahko v pomoč, ko se nam zdi, da ne moremo živeti drugače," so poudarili.

Dramaturginja Marinka Poštrak je pojasnila, da se nam skozi Pikino prvoosebno prostodušno izpoved, skozi trpkost in tudi humornost razkriva njena mukotrpna pot do odraslosti, njeno boleče soočenje s svetom krute realnosti, v katerem se razblinjajo iluzije in v katerem so natančno zapovedana pravila ter za Pikino drugačnost ni strpnosti in prostora.

Igralka Vesna Slapar je prepričana, da skozi celotno besedilo na koncu pridemo do tega, da je dobro nekaj otroškosti, naivnosti, pozitivnega in lepe norosti ohraniti ter vsaj malo ostati zvest samemu sebi. Pomembno se ji zdi vedenje, da čeprav se nam v življenju zgodijo žalostne in krute stvari, lahko s pozitivno energijo marsikam prilezemo in nam ni treba vsakič, ko se v življenju spotaknemo, obupati.