Svet 16.2.2020 5:00

V Amsterdamu o baroku v Rimu prek Caravaggia in Berninija

Amsterdam, 16. februarja - V amsterdamskem Rijksmuseumu so odprli razstavo o italijanski umetnosti 17. stoletja. Na ogled Baroka v Rimu, kot so jo naslovili, vabijo s slikarjem Caravaggiom in kiparjem Berninijem, ki sta po oceni direktorja muzeja, umetnostnega zgodovinarja Taca Dibbitsa, ustvarila nov jezik v umetnosti.

Nizozemska, Amsterdam. Razstava del nizozemskega slikarja Rembrandta v muzeju Rijksmuseum v Amsterdamu. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nizozemska, Amsterdam.
Razstava del nizozemskega slikarja Rembrandta v muzeju Rijksmuseum v Amsterdamu.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Razstava do 7. junija prikazuje več kot 70 mojstrovin Caravaggia, Berninija in njunih sodobnikov, ki so jih pridobili iz muzejev in zbirk po svetu. Nastala je v sodelovanju z Umetnostnozgodovinskim muzejem na Dunaju, kjer je bila na ogled do januarja.

Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) in Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) sta zaznamovala obdobje po letu 1600, ki se je v zgodovino umetnosti zapisalo kot revolucionarno. Slikarstvo, kiparstvo in arhitektura so bili med seboj tesno povezani.

Poleg Caravaggia in Berninija so na razstavi med drugim na ogled dela Alessandra Algardija, Annibaleja in Ludovica Carraccija, Pietra da Cortone, Artemisie in Orazia Gentileschija, Nicolasa Poussina, Mattie Pretija, Guida Renija in Simona Voueta.