Svet 17.2.2020 6:00

V torinskem Muzeju filma razstava Cinemaddosso

Torino, 17. februarja - V italijanskem nacionalnem filmskem muzeju v Torinu je na ogled razstava z zanimivim naslovom Cinemaddosso (Film-na-sebi), na kateri je na ogled 100 oblek, nastalih v šivalnici Annamode, ki so jih igralci in igralke nosili v 40 filmih. Snemali so jih v italijanski Cinecitta kot v Hollywoodu, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

V osredju razstave je znamenita italijanska šivalnica Annamode, ki sta jo ustanovili sestri Anna in Teresa Allegri, in že 70 let ustvarja oblačila, ki jih igralke in igralci nosijo v italijanskih in mednarodnih produkcijah. Direktor muzeja Enz Ghigo je povedal, da je postavitev Cinemaddosso prva večja, ki jo pripravljajo v sklopu prireditev Torino - Mesto filma 2020.

V znameniti šivalnici so med drugim nastali kostumi za film Vojna in mir, ki ga je leta 1956 po klasiki Dostojevskega posnel režiser King Vidor, za romantično italijansko dramo Poroka v italijanskem slogu v režiji Vittoria De Sice iz leta 1964, pa tudi za zgodovinsko dramo Marie Antoinette v režiji Sofie Coppole iz leta 2006.

Med drugimi se na razstavi ob letošnji 100-letnici rojstva poklanjajo tudi velikanu italijanskega filma Federicu Felliniju z oblačili iz plastike, ki se pojavijo v njegovem filmu Duhovi mrtvih iz leta 1968. Gre za izjemno krhke eksponate, ki so bili doslej le nekajkrat na ogled javnosti.

Oblačila bodo razstavljena kot samostojne umetnine, pospremljena pa bodo z odlomki iz filmov, številnimi citati iz filmov in interaktivnimi paneli, še piše Ansa. Kustosinja razstave, ki bo na ogled do 15. junija, je Elisabetta Bruscolini.