Svet 17.2.2020 9:37

Pratneker prejel nagrado mention Salona francoskih umetnikov

Pariz, 17. februarja - Akademski slikar Gregor Pratneker je na pariškem Salonu francoskih umetnikov v Grand palais za delo Na robu gozda prejel nagrado mention, je sporočil umetnik. Kot je Pratneker povedal za STA, za moderno umetnost pomemben Salon francoskih umetnikov velja za rojstni kraj likovne kritike ter žiriranja in nagrajevanja slik.

Grand palais je bil zgrajen za stoletno razstavo leta 1900. Od leta 1901 do danes pa v njem, z izjemo medvojnih obdobji, poteka Salon francoskih umetnikov, katerega začetki segajo v 17. stoletje, piše na spletni strani priznane umetniške manifestacije. Salon organizira Združenje francoskih umetnikov, katerega člani se tam predstavljajo s številnimi izbranimi umetniki.

Pratneker, ki se je s slikarstvom začel ukvarjati v 90. letih minulega stoletja, se v zadnjem obdobju posveča ustvarjanju krajin, predvsem gozdov, ki pa jih slika v naravi (plein air) ali v ateljeju. Žirijo letošnjega Salona francoskih umetnikov je prepričalo njegovo delo Na robu gozda, za katero so mu namenili nagrado mention. Bil je tudi edini slovenski umetnik, ki se je salonu predstavljal v slikarski sekciji, v kiparski sekciji pa je sodeloval še slovenski kipar Andrej Gaberi. Salon je v Parizu potekal med 12. in 16. februarjem.

Sicer Pratneker, magister ljubljanske likovne akademije, redno razstavlja na vseh treh pomembnih pariških salonih - poleg na Salonu francoskih umetnikov tudi na Jesenskem salonu in Salonu lepih umetnosti v Louvru. Decembra lani je na slednjem za sliko Pomlad v gorah prejel slikarsko nagrado Eugene Boudin, poimenovano po znamenitem francoskem krajinarju, že leta 2014 pa je uspel prepričati žirijo Jesenskega salona s sliko Zimsko jutro, za katero je leto poprej prejel prvo nagrado Zveze društev Slovenskih Likovnih umetnikov (ZDSLU). Živi in ustvarja v Mariboru.