Od blizu 17.2.2020 10:25

Preminil hrvaški režiser Vatroslav Mimica

Zagreb, 17. februarja - V soboto je v Zagrebu umrl mednarodno priznani hrvaški filmski režiser, scenarist in producent Vatroslav Mimica. Umrl je v 97. letu starosti. Mimica je režiral vrsto nagrajenih celovečercev, kot so Kmečki upor 1573, Banović Strahinja, Prometej z otoka Viševica, Ponedeljek ali torek, Kaja, ubil te bom in Dogodek. Znan je bil tudi po risankah.

Hrvaška, Zagreb. V soboto je v Zagrebu umrl mednarodno priznani hrvaški filmski režiser, scenarist in producent Vatroslav Mimica. Umrl je v 97. letu starosti. Mimica je režiral vrsto nagrajenih celovečercev, kot so Kmečki upor 1573, Banović Strahinja, Prometej z otoka Viševica, Ponedeljek ali torek, Kaja, ubil te bom in Dogodek. Znan je bil tudi po risankah. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
V soboto je v Zagrebu umrl mednarodno priznani hrvaški filmski režiser, scenarist in producent Vatroslav Mimica. Umrl je v 97. letu starosti. Mimica je režiral vrsto nagrajenih celovečercev, kot so Kmečki upor 1573, Banović Strahinja, Prometej z otoka Viševica, Ponedeljek ali torek, Kaja, ubil te bom in Dogodek. Znan je bil tudi po risankah.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Mimica je bil rojen v Omišu leta 1923. Študiral je medicino v Zagrebu, po izbruhu druge svetovne vojne se je pridružil partizanskemu gibanju. Po vojni je bil eden ustanoviteljev zagrebške družbe Jadran film, bil je njen direktor. Prvi njegov film je bil V nevihti iz leta 1952, je zapisala Hrvaška radiotelevizija.

Kot so zapisali, je bil Mimica predvsem humanist, povezan s človeškimi usodami. "Vatroslav Mimica je bil izjemno občutljiv za krivico posameznika. Posameznik in ne sistem je bil vedno njegov osrednji motiv. ... Posameznik in njegove svoboščine so bile vedno v prvem plani, takšen je bil tudi v zasebnem življenju," so zapisali. In še, da njegova smrt ni izguba le za hrvaški, ampak tudi za evropski film.

Mimica se je v začetku kariere posvečal tudi animiranemu filmu. Bil je med ustanovitelji znamenite zagrebške šole animiranega filma. Za svoj prvi animirani film Strašilo iz leta 1957 je prejel veliko nagrado na festivalu v Benetkah. Sledila je vrsta animiranih filmov, v katerih se je posvečal osamljenosti in odtujenosti v urbanem svetu. Ob tem je v animirane filme uvajal različne inovacije, kot so postavljanje kolažev fotografij in resničnih predmetov v sliko. Večina filmov je prejela mednarodne festivalske nagrade v Annecyju, Bergamu, Edinburghu in Oberhausnu.

Leta 1963 se je vrnil k celovečercem in je za filma Prometej z otoka Viševca in Ponedeljek ali torek prejel veliki zlati areni puljskega festivala. Njegov celovečerec Kaja, ubil te bom iz leta 1967 so v Pulju izžvižgali v Pulju, a je dobil priznanje na newyorškem filmskem festivalu. Mimica je v intervjujih povedal, da je ravno ta celovečerec, v katerem je opisal malo mesto, ki je navdušeno sprejelo fašizem, navdihnil njegovega italijanskega kolega Federica Fellinija za film Amarcord, je danes spomnil Večernji list.

Mimičev najbolj ambiciozni celovečerec je bil Kmečki upor 1573, ki je zaživel tudi kot filmska nadaljevanka. Film ob 400. obletnici kmečkega upora, v katerem so sodelovali tudi slovenski kmetje, še zmeraj velja za film z najboljšo kostumografijo v zgodovini hrvaške kinematografije.

Nazadnje je leta 1981 režiral celovečerec Banović Strahinja, v katerem je med drugim nastopil znani italijanski zvezdnik Franco Nero. Banović Strahinja je bila ena izmed jugoslovanskih kino uspešnic, ki si jo je ogledalo približno milijon gledalcev.

Mimica je prejel nagrado Vladimir Nazor za življenjsko delo leta 1986, leta 2001 pa tudi veliko zlato areno za prispevek k hrvaški filmski umetnosti.