Na hitro prelistano 22.2.2020 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 22. februarja - Pri založbi Litera je izšel roman o Karlu Destovniku - Kajuhu Prestreljene sanje Vlada Vrbiča, pri KUD Logos pa delo grškega psihologa in teologa Ioanisa Kornarakisa Shizofrenija ali asketizem? Pri založbi Miš so izdali drugo knjigo iz serije Janje Vidmar o Zali Zgagi, pri Založbi Zala pa slikanico Skrivni vrt neba Linde Sarah in Fione Lumbers.

Ljubljana. Roman Prestreljene sanje, v katerem je avtor Vlado Vrbič predstavil življenje Karla Destovnika - Kajuha. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Prestreljene sanje, v katerem je avtor Vlado Vrbič predstavil življenje Karla Destovnika - Kajuha.
Foto: STA

Ljubljana Knjiga iz zbirke Janje Vidmar o Zali Zgagi Zala pokvari zabavo. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga iz zbirke Janje Vidmar o Zali Zgagi Zala pokvari zabavo.
Foto: STA

Ljubljana. Delo Shizofrenija ali asketizem? grškega pravoslavnega psihologa in teologa Ioanisa Kornarakisa. Foto: STA

Ljubljana.
Delo Shizofrenija ali asketizem? grškega pravoslavnega psihologa in teologa Ioanisa Kornarakisa.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica Skrivni vrt neba avtorice Linde Sarah. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Skrivni vrt neba avtorice Linde Sarah.
Foto: STA

ROMAN O ŽIVLJENJU NARODNEGA HEROJA KARLA DESTOVNIKA - KAJUHA

Pri založbi Litera so v zbirki sodobnega slovenskega leposlovja Piramida izdali roman Prestreljene sanje, v katerem je avtor Vlado Vrbič predstavil življenje pesnika, ljubimca, partizana in narodnega heroja Karla Destovnika - Kajuha (1922-1944). "V knjigi Vrbič brez olepševanj in brez baročnih okraskov pričara čas pred in med drugo svetovno vojno; bralec lahko vstopi v vzdušje tedanjega časa, pred očmi nam raste glavni junak - vse od otroštva, odraščanja, zaljubljanj, pisanja, ilegalnega dela in vstopa v partizane pa do bridkega preranega konca," je o delu zapisal urednik Orlando Uršič.

KORNARAKIS O PASTEH NA POTI DUHOVNEGA OZ. ŽIVLJENJSKEGA ISKANJA

Grški pravoslavni psiholog in teolog Ioanis Kornarakis (1926-2013) v delu Shizofrenija ali asketizem?, ki je izšlo pri KUD Logos, bralcem razkriva pasti, v katere se lahko ujamejo na poti duhovnega oz. življenjskega iskanja. Na to pot vnaša starodavno modrost meniškega izročila krščanskega vzhoda, ki jo dialoško odpira filozofskim in psihološkim tokovom. Predstavljajo jih Marcel, Kierkegaard, Fromm, Jung, Caruso, Oates idr. S tem Kornarakis poskrbi za nekatere zanimive mostove med obema strujama in spodbuja k neposrednemu iskanju lastnih odgovorov na vprašanja o pristnem raziskovanju samega sebe na poti izgubljanja v preveč in najdevanja vsega skozi nič, piše na zadnji strani knjige. Spremno besedo k delu je prispeval Borut Škodlar, prevedla pa jo je Klarisa Jovanović.

ZALA ZGAGA TOKRAT POKVARI ZABAVO

V drugi knjigi iz zbirke Janje Vidmar o Zali Zgagi junakinja poskrbi za nepozabno rojstnodnevno zabavo sošolke Avguštine. V knjigi Zala pokvari zabavo bodo mladi bralci lahko odkrili, kdo vse na zabavi izgubi živce (in še kaj drugega) ter kakšno usodo doživi torta. "Zala je prvovrstna zgaga, ki včasih ne premisli najbolje vsega, kar ji pride na misel. Zato je njena najboljša prijateljica Neža poskusni zajček za dobronamerne Zaline teorije, ki naj bi ji pomagale. Naj bi ji...," je o junakinji zapisal Boštjan Gorenc - Pižama. Tudi drugo knjigo Zalinih dogodivščin je ilustriral Matej de Cecco.

PRI ZALOŽBI ZALA SLIKANICA SKRIVNI VRT NEBA

Pri Založbi Zala je izšla slikanica Skrivni vrt neba nagrajene avtorice Linde Sarah, ki jo slovenski bralci že poznajo po slikanici Na Hitrem hribu. V ospredju knjige je Ida, ki se rada igra na strehi zapuščene parkirne hiše. Da bi se počutila bolje, jo očisti, nanosi nanjo prsti, nazadnje še raztrosi semena. In počasi se streha spremeni v razkošen vrt. Ampak nekaj manjka... dokler vrta ne opazi Vid. Idi se pridruži v igri. Zdaj ne cvetijo le barvite cvetlice, zacveti tudi prijateljstvo v skrivnem vrtu sredi neba, so vsebino povzeli pri založbi. Slikanico je ilustrirala Fiona Lumbers, v slovenščino pa jo je prevedel Jaka Andrej Vojevec.