Slovenija 19.2.2020 7:00

Iztok Mlakar z vinilko Štorij in baldorij in koncertoma na ljubljanskem gradu

Ljubljana, 19. februarja - Pri ZKP RTV Slovenija bodo ob 30. obletnici izdaje kasete Štorije in baldorije kantavtorja Iztoka Mlakarja poskrbeli za spominsko vinilno ploščo prvega albuma. Izid bosta pospremila koncerta na ljubljanskem gradu. "Eh, saj bi rad nastopil za vse, ampak Stožic ne bom šel polnit. To ne bi bil več moj koncert," je Mlakar dejal v nedavnem intervjuju.

Nova Gorica. Kantavtor Iztok Mlakar. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Kantavtor Iztok Mlakar.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Igralec, dramatik in glasbenik Iztok Mlakar, splošni slovenski javnosti znan kot avtor domiselnih in večkrat hudomušnih šansonov, je svoj glasbeni prvenec - legendarno kaseto Štorije in baldorije izdal leta 1990 pri Založbi RTV Slovenija. V pesmih poje o večnih temah, kot so ljubezen, minevanje in smrt, pa tudi o življenjskih radostih - vinu in domači hrani - ter boju malega človeka za pravičnost. V besedilih lahko pozoren poslušalec prepozna tudi številne elemente socialistične družbene ureditve poznih 80. let nekdanje Jugoslavije, ki so predstavljeni na humoren, a pronicljiv način, so zapisali na RTV Slovenija.

Večina pesmi je zapeta v primorskem oziroma goriškem narečju, nekatere pa tudi v cerkljanskem, denimo Pubi, usidma se, Var'se, čeča in Ajnglc. Narečna besedila dajejo Mlakarjevim pesmim poseben čar, kljub temu pa se v pesmih zrcali splošen slovenski narodni značaj. Avtor poje o preprostem slovenskem človeku, ki kljubuje svetovnim vojnam, težnjam velikih narodov in drugim nesrečam.

Album z devetimi pesmimi, ki jih je Mlakar pred 30 leti povezal v Štorije in baldorije, je bil sprva izdan na kaseti, pozneje pa tudi na zgoščenki. Dosegel je takratno diamantno naklado. Kmalu je Mlakar postal prepoznan kot nepogrešljiv del kulturne dediščine; prejel je tudi Ježkovo nagrado.

V ponedeljkovem intervjuju za Primorske novice je Mlakar med drugim dejal, da po njegovem mnenju dobra kantavtorska pesem ni slabša od poezije: "Seveda pa deluje drugače. Pogojno rečeno, človeka nagovori bolj direktno. Kot je rekel že Ježek: 'Komiki ne sedimo med tistimi, ki imajo stanovanje na Parnasu in vikend na Olimpu. Naš prostor je spodaj, ob vznožju, kjer se navadni ljudje sprehajajo skozi nadloge svojih dni. In ni nas sram, da smo tu spodaj, da smo komedijanti.' Ne vem, zakaj bi bilo to manjvredno in zakaj bi za umetnost moralo veljati samo nerazumljivo in nepopularno."

Spominska vinilka bo izšla v četrtek v omejeni, oštevilčeni nakladi, z restavriranimi posnetki in novim LP masteringom, arhivsko dokumentacijo in komentarji. Že razprodana koncerta pa bosta na sporedu drevi in v četrtek v grajskem gledališču Ljubljanskega gradu, so še sporočili iz RTV Slovenija.