Slovenija 19.2.2020 11:27

Štigličeva nagrada za življenjsko delo Emi Kugler

Ljubljana, 19. februarja - Društvo slovenskih režiserjev bo 27. februarja šestič podelilo nagrade, poimenovane po slovitemu slovenskemu režiserju Francetu Štiglicu. Z društva so sporočili, da letos Štigličevo nagrado za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije prejme režiserka Ema Kugler, dobitnike nagrad Štigličev pogled pa bodo razkrili na podelitvi.

Ljubljana. Režiserka Ema Kugler. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiserka Ema Kugler.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Ema Kugler je multidisciplinarna umetnica, ki pri filmu deluje kot režiserka, scenaristka, montažerka, scenografka in kostumografka. Poleg ustvarjanja pri filmu se udejstvuje še v gledališču kot avtorica performansov in občasno tudi scenografij. "Ema Kugler je estetinja per se," je poudarjeno v utemeljitvi nagrade. Njeni filmi, med katerimi so celovečerci Phantom, Za konec časa in Človek s senco, so primarno odsevi lepote, ki ji avtorica daje ultimativno veljavo.

S svojimi deli režiserka uspešno premošča mejo med eksperimentalnimi in konvencionalno narativnimi filmi. Svojo realnost gradi z izrazitim avtorskim vizualnim in splošneje filmskim jezikom, ki presega meje določenih žanrov in se napaja iz nezavednega in mitologije.

Kot so še zapisali v Društvu slovenskih režiserjev, ima likovna govorica v filmih Eme Kugler pomembno, če ne kar glavno vlogo: "Morda je ravno to tisto nekaj, kar dela njena dela tako zelo posebna in hkrati tudi edinstvena v slovenskem prostoru. Namesto osredinjanja na dogodke na osnovi vzročno-posledične logike Ema Kugler v izčiščene ali povsem prazne prostore naseljuje mentalne projekcije svojega lastnega in tudi kolektivnega nezavednega. Raziskuje tisto, kar se skriva zadaj. Tisto, kar je z besedami neopisljivo."

Avtorica je s svojim opusom edinstvena v slovenskem prostoru, saj zanjo značilno prepletanje različnih tehnik in umetniških praks praktično nima enakovrednega ustvarjalnega sopotnika. S specifičnim izrazom ustvarja že od leta 1993 in je do danes nanizala 14 avtorskih del, od tega pet celovečernih, šest kratkih in tri dokumentarne filme. Na mednarodnih festivalih je prejela številne nagrade, doma pa leta 2008 za film Le Grand Macabre med drugim tudi nagrado Prešernovega sklada, še piše v utemeljitvi.

Nagrado bodo Emi Kugler podelili na slovesnosti v Slovenski kinoteki 27. februarja. Tedaj bodo razkrili tudi letošnje dobitnike nagrad Štigličev pogled za režijo posameznega avdiovizualnega dela, so še sporočili iz društva.