Svet 20.2.2020 5:30

Leipziški knjižni sejem posvečen literaturi Jugovzhodne Evrope

Leipzig, 20. februarja - Na mednarodnem knjižnem sejmu v Leipzigu, ki velja za enega osrednjih knjižnih dogodkov v Evropi, bodo letos namesto literature izbrane države predstavili knjige širše regije. V gosteh bodo tako države Jugovzhodne Evrope: Albanija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Kosovo, Hrvaška, Črna gora, Severna Makedonija, Romunija, Srbija in Slovenija.

Letošnji knjižni sejem, ki bo potekal med 12. in 15. marcem, bo po besedah direktorja sejma Oliverja Zillea nemškemu občinstvu ponudil dela iz omenjene regije pod skupnim geslom Common ground. Z njim želijo izpostaviti skupne značilnosti držav, ki so si sicer različne tako v narodnostnem kot jezikovnem, zgodovinskem in religijskem kontekstu, piše na spletni strani knjižnega sejma.

Največ poudarka bo na leposlovju, veliko govora bo o fantazijskih delih kot tudi o vselej priljubljenih kriminalnih romanih. Poleg literature pa bodo med osrednjimi temami tudi klimatske spremembe, spolna enakost in trajnostni razvoj. Govora bo tudi o vlogi pedagogov pri posredovanju znanja o razumevanju družbe, je še povedal Zille.

Po pisanju nemške tiskovne agencije dpa na sejmu pričakujejo okoli 2500 razstavljavcev iz 51 držav. Na okoli 500 prizoriščih po sejemskem prostoru in po mestu se bo zvrstilo približno 3700 dogodkov.