Slovenija 24.2.2020 5:00

S projekcijo v CD začetek 14. Festivala gorniškega filma

Ljubljana, 24. februarja - S celovečercem Sladki rekviem v ljubljanskem Cankarjevem domu (CD) se drevi začenja 14. Festival gorniškega filma. Poleg v CD bo do 1. marca še v Mestni kino Domžale, celjski Mestni kino Metropol, Linhartovo dvorano v Radovljici in Kino Slovenska Bistrica v tekmovalnem programu prinesel 37 filmov iz 20 držav.

Triglav. Gore, visokogorje. Foto: Aljoša Rehar/STA Arhiv STA

Triglav.
Gore, visokogorje.
Foto: Aljoša Rehar/STA
Arhiv STA

Rdeča nit letošnjega festivala so celovečerni filmi. Vsebinsko prednjačijo filmi o gorski kulturi in naravi, pečat bodo dodale ženske, protagonistke v več filmih, na svoj račun pa bodo prišli tudi ljubitelji alpinističnih, plezalnih in popotniških zgodb, tako v filmih kot na predavanjih, so v sporočilu za javnost zapisali organizatorji.

Filme v tekmovalnem programu bodo prikazali v štirih kategorijah: alpinizem, plezanje, gorska narava in kultura ter gore, šport in avantura.

Poleg otvoritvenega bo na ogled še pet celovečernih filmov, že nagrajenih na gorniških festivalih v tujini. To so Teža vode z zgodbo prvega slepega človeka na Everestu Erika Weihenmayerja in njegovega kajakaškega spusta po Grand Canyonu, dokumentarec Klavir v Zanskar, ki odstira svet na robu sprememb skozi prizmo uglaševalca klavirjev, alpinistični film Zadnja gora, film Sanjska dežela, ki oriše pobeg iz civilizacije v majhno leseno kolibo v norveških gorah, in film Čolite z zgodbo bolivijskih gospodinj, ki prestopijo meje tradicionalnega življenja žensk v Andih.

Ženske so med drugim protagonistke v kratkem filmu Isabella ter v filmih Visoka šola, Daleč stran, Hčere Karakoruma in Ani, nune iz Yaqen Gara. Ljubiteljem plezanja in alpinizma pa bodo namenjeni filmi Projekt Patan, Pustolovščina Changabang - včeraj in danes, Cona smrti: Nanga Parbat, Vrv in Slepo plezanje, ki prinaša zgodbo slepega plezalca Jesseja Duftona.

Na ogled bodo tudi trije filmi slovenskih ustvarjalcev. Smučanje po ognjenem obroču Mihe Deisingerja in Ivice Kostelića je zgodba o štirih prijateljih, ki se podajo na smučarsko pustolovščino daleč v osrčje Islandije. V filmu Latok 1 Urške Pribošič gledalec spremlja slovensko-britansko navezo Aleša Česna, Luke Stražarja in Toma Livingstona pri vzponu v severnem ostenju karakorumskega sedemtisočaka, za katerega so prejeli tudi zlati cepin. Film Edspedicija pa prikazuje 24-urni podvigu Eduarda Žalarja od podvodnega do zimskega Triglava.

Filme v tekmovalnem programu bo ocenjevala mednarodna strokovna žirija, ki jo sestavljajo režiserka in novinarka Vida Valenčič, filmski ustvarjalec in fotograf Rožle Bregar ter nekdanji predsednik Ameriškega alpinističnega kluba in alpinist Jim Donini.

V spremljevalnem programu bo mogoče ob arhivskih posnetkih in v družbi takratnih akterjev podoživeti slovensko oranje himalajske ledine Od Trisula do Anapurn na prvih jugoslovanskih alpinističnih odpravah, si ogledati neme filme z živo glasbo ter spoznati slovensko šolo za nepalske gorske vodnike v Manangu.

Festival bo ponudil tudi predavanje Američana Jima Doninija, ki se že več kot pol stoletja vrača k navpičnim granitnim stolpom Karakoruma in Patagonije. Jera Musič bo obudila spomine na to, kako je lani, pri rosnih 19 letih, kot prva Slovenka prehodila 3500 kilometrov dolgo Apalaško pešpot. Milan Romih bo predstavil svojo bogato alpinistično pot in nov roman Skozi trave oblakov, predavanji pa bosta pripravila tudi plezalca Tomaž Jakofčič in David Debeljak.