Svet 26.2.2020 6:00

Festival Diagonale bo nagradil igralko Ursulo Strauss

Gradec, 26. februarja - Avstrijska gledališka, filmska in televizijska igralka Ursula Strauss bo na festivalu avstrijskega filma Diagonale, ki bo potekal od 24. do 29. marca v Gradcu, prejela veliko festivalsko nagrado za prispevek k avstrijski filmski kulturi. Podelili ji jo bodo za "dosledno in raznoliko delo". To bo zanjo tretja nagrada na Diagonalah.

"Ursula Strauss s svojo umirjeno prisotnostjo ustvarja čustvene, avtentične, šaljive figure iz mesa in krvi, ki se dotaknejo, navdušujejo in puščajo sledi. Že skoraj dvajset let je nepogrešljiva stalnica v avstrijski filmski ustvarjalnosti. Brez truda ustvarja like, s katerimi se občinstvo lahko identificira. V veliko veselje nam je, da jo lahko počastimo s to nagrado," je v prvi izjavi utemeljila žirija.

Televizijskemu občinstvu je Ursula Strauss znana kot komisarka Angelika Schnell, trenutno pa jo lahko gleda v komični nanizanki Wischen ist Macht televizije ORF. Svojo prvo večjo filmsko vlogo je odigrala v filmu Zlobne celice (Böse Zellen) režiserke Barbare Albert leta 2003.

Rodila se je leta 1974 v avstrijskem Melku. Po maturi je odšla na Dunaju, kjer je obiskovala gledališko šolo v Volkstheatru. Sledili so angažmaji v gledališčih, kot so omenjeni Volkstheater, Josefstadt in Ensembletheater.

Za Ursulo Strauss bo to tretja nagrada na festivalu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Leta 2008 je bila na Diagonalah nagrajena za vlogo v drami Götza Spielmanna Revanš (Revanche), ki je bila nominirana tudi za oskarja za tujejezični film. Zatem jo je dobila še leta 2016 za vlogo v igranem filmu Maikäfer flieg!, ki ga je režiserka Mirjam Unger posnela po istoimenskem romanu Christine Nöstlinger. Istega leta je nastopila tudi v televizijskem trilerju Das Sacher Roberta Dornhelma.

Ursula Strauss je tudi večkratna dobitnica avstrijskih televizijskih nagrad Romy, leta 2012 pa je dobila avstrijsko filmsko nagrado, poroča APA.

Letošnji festival bo odprl dokumentarni film Elke Groen Najlepši kraj na zemlji (Der schönste Platz auf Erden).