Slovenija 25.2.2020 6:30

V CD festival slovenske jazzovske ustvarjalnosti Zvončki in trobentice

Ljubljana, 25. februarja - Cankarjev dom (CD) bo danes gostil 6. festival slovenske jazzovske ustvarjalnosti, poimenovan Zvončki in trobentice. Vodja jazzovskega programa Bogdan Benigar je izbral pet glasbenikov, delujočih tako doma kot v tujini, ki bodo nastopili s svojimi zasedbami. Program bo uvedla okrogla miza o slovenskem jazzu.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Koncept festivala je predstaviti najnovejša dela in najnovejše projekte tako iz domačega kot iz mednarodnega okolja, v katerem delujejo mnogi slovenski glasbeniki, je za STA pojasnil Benigar.

Izbor z razgibane slovenske jazzovske scene je pripravil glede na predloge glasbenikov in ob upoštevanju snemanj in turnej. "Na ta način skušam tudi pomagati pri produkciji in izvedbi njihovih projektov," je povedal Benigar. Njegova želja je bila pripraviti čim bolj raznovrsten, dinamičen program.

"Nastopi niso predolgi, tako da je mogoče primerjati zelo različne vsebine, od drznih do bolj konvencionalnih, mislim pa, da vsi projekti izkazujejo neko ustvarjalnost, kar je bistvena značilnost Zvončkov in trobentic," je še pojasnil vodja programa jazza in glasb sveta v CD.

Med glasbeniki, ki delujejo v tujini, je izbral bobnarja Dreja A. Hočevarja, ki je trenutno zaposlen z doktorskim študijem kompozicije in računalniške glasbe na oddelku CeReNeM Univerze v Huddersfieldu. Premierno bo izvedel projekt, v katerem s štirimi gosti iz tujine in dvema domačima glasbenikoma z interpretacijo kompozicij in optimizacijo interakcijskih sistemov Verso Doxa raziskuje liminalne modele zvočne sinteze.

Premierno v Sloveniji bo svoj projekt predstavil tudi saksofonist Cene Resnik z glasbenikoma iz ZDA in Švedske, kontrabasistom Torbjörnom Zetterbergom in bobnarjem Frankom Rosalyjem. Z mednarodnim projektom, nastalim v sodelovanju z grško pevko Carolino Giannakopoulou, bo nastopil tudi basist Domen Bohte.

Iz domačih logov pa bosta nastopila kontrabasist Gašper Livk, ki zaključuje projekt Mladi raziskovalci II s še petimi glasbeniki, ter Big band GveriLLaz z žanrsko razgibanim programom od swinga, funka in latino ritmov do nežnih balad pod vodstvom Petra Ugrina.

Koncertni program, ki se bo začel ob 18. uri v Klubu CD, bo pred tem uvedel pogovor Mihe Zadnikarja o problematiki vodenja večjih zasedb. Gosta bosta vodja Big banda Krško Aleš Suša in Ugrin.