Na hitro prelistano 29.2.2020 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 29. februarja - Pri Založbi ZRC je v dveh delih izšla 11. knjiga iz zbirke zbranih del Edvarda Kocbeka. Prvi del je naslovljen Zgodnji in mladostni esejistični spisi, drugi pa prinaša Kocbekovo esejistiko, nastalo med letoma 1938 in 1957. Pri Založbi Zala je izšel roman Modra krila Jefa Aertsa, pri Učilih International pa avtobiografija Luke Modrića.

Ljubljana. Prvi del del 11. knjige iz zbirke zbranih del Edvarda Kocbeka. Foto: STA

Ljubljana.
Prvi del del 11. knjige iz zbirke zbranih del Edvarda Kocbeka.
Foto: STA

Ljubljana. Družinski roman flamskega pisatelja Jefa Aertsa z naslovom Modra krila. Foto: STA

Ljubljana.
Družinski roman flamskega pisatelja Jefa Aertsa z naslovom Modra krila.
Foto: STA

Ljubljana. Avtobiografija hrvaškega nogometaša Luke Modrića. z naslovom Moja igra. Foto: STA

Ljubljana.
Avtobiografija hrvaškega nogometaša Luke Modrića. z naslovom Moja igra.
Foto: STA

Ljubljana. Drugi del 11. knjige iz zbirke zbranih del Edvarda Kocbeka. Foto: STA

Ljubljana.
Drugi del 11. knjige iz zbirke zbranih del Edvarda Kocbeka.
Foto: STA

PRI ZALOŽBI ZRC 11. KNJIGA IZ ZBIRKE ZBRANIH DEL EDVARDA KOCBEKA

Pri Založbi ZRC je v dveh delih izšla 11. knjiga iz zbirke zbranih del Edvarda Kocbeka (1904-1981), ki ju je uredil in s spremnimi besedili opremil Mihael Glavan. V prvem delu, naslovljenem Zgodnji in mladostni esejistični spisi, je zbrana Kocbekova dijaška, študentska in zrela mladostna esejistika. Knjiga obsega 60 besedil. Prvo skupino tvorijo tista, ki jih je objavil v rokopisnem glasilu Lipica, ki so ga pisali mariborski bogoslovci vse od leta 1861, še v Slomškovem času. Sledi zgodnja esejistika iz številnih glasil: Stražnji ognji, Križ na gori, Križ, Socialna misel, Rast, Dijaški koledar, Pravica, časnik Slovenec idr. Leta 1932 pa se je Kocbek pridružil Domu in svetu, kateremu je do kriznega obdobja 1937 prispeval 15 zvečine zrelih in obsežnih esejev.

V drugem delu 11. knjige, naslovljenem Esejistika 1938-1957; Od mladostne zrelosti do povojnega političnega pogreza, pa je zbranih 80 Kocbekovih besedil. Kocbekova esejistika iz zadnjih predvojnih let se izkazuje s personalističnimi članki in eseji, ki se bogato razrastejo v reviji Dejanje. Revija je povezala pristaše krščanskosocialističnega gibanja, iz nje prinaša prvi del knjige 29 zrelih esejističnih besedil od 1938 do 1941, v knjigi pa ni objavljenih tistih nekaj, ki jih je avtor sam vključil v svoje knjižne izbore in so že uvrščena v prejšnje knjige Zbranega dela. Po objavi Tovarišije, prvega dela vojnega dnevnika (1947), predvsem pa po zbirki novel Strah in pogum (1952) je partijski ekskluzivizem zatrl še zadnje ostanke nazorskega pluralizma in Kocbek je moral v notranji eksil in družbeno izolacijo. Objavljal je lahko le anonimno in psevdonimno v duhovniški reviji Nova pot. V na prvi pogled skromno zastavljeni stalni rubriki Svet in duh se je pogumno spustil v sistematično predstavljanje evropske krščanske filozofije, publicistike in verske prakse, so o knjigi zapisali pri založbi.

Knjigi sta izšli v zbirki Zbrana dela slovenskih pesnikov in pisateljev Založbe ZRC, ki ni le najstarejša in največja kontinuirana knjižna zbirka v slovenskem jeziku, marveč predstavlja nukleus znanstvenokritičnega izdajanja slovstvenih besedil v Sloveniji. V zbirki so med drugim izšli že številni Kocbekovi dnevniki in njegovi programsko politični spisi.

DRUŽINSKI ROMAN JEFA AERTSA MODRA KRILA

Flamski pisatelj Jef Aerts je za družinski roman Modra krila prejel nagrado srebrno pero. Kot so zapisali pri Založbi Zala, gre za knjigo, ki se bralcu "usede v srce in za dolgo ugnezdi v možgane". Vsaka družina se spopada tudi s težavami, ta, ki je predstavljena v romanu Modra knjiga, s precejšnjimi. Starejši od dveh bratov namreč potrebuje pomoč skrbnika, voditelja. Včasih je to mama, včasih Mika, ki je zaposlena v bližnjem zavodu za otroke s težavami, največkrat pa je to mlajši brat. Mlajši brat, tudi telesno šibkejši, z veliko ljubezni skrbi za svojega brata. Vse dokler se ne zgodi nesreča, ob kateri se na dlani ponuja rešitev. Starejši brat sodi v zavod. Ampak brata se ne strinjata, pobegneta, kot bežijo žerjavi. Ptice pred mrazom, brata pred ločitvijo. Starejši brat se na begu izkaže, dobro razmišlja, logično. Ampak - je rešitev, da se vrne domov, da ostane za vedno skupaj z mlajšim bratom, ali je rešitev institucija, je vprašanje, ki zaznamuje roman.

"V naši družbi, ki kar nekam čudno odriva bolne, stare in še koga na rob, se zdi zgodba še kako aktualna. Konec koncev je zgodba mnogih, obenem zgodba empatije in ljubezni in je zgodba o orjakih, velikih in malih, o vseh orjakih z orjaškimi srci," je zapisala urednica pri založbi Mateja Sužnik. Roman je v slovenščino prevedla Mateja Seliškar Kenda.

LUKA MODRIĆ V AVTOBIOGRAFIJI O SVOJI IGRI

Pri založbi Učila International so izdali avtobiografijo priljubljenega nogometaša Luke Modrića z naslovom Moja igra, ki jo sopodpisuje Robert Matteoni. Modrić se je v nogometno zgodovino vpisal leta 2018, ko je kot prvi v istem letu osvojil vse štiri najprestižnejše svetovne nagrade za najboljšega igralca na svetu: zlato žogo svetovnega prvenstva, nagrado Fifa The Best, nagrado UEFA za igralca leta in zlato žogo, ki jo podeljuje revija France Football.

Luka, znan kot redkobeseden človek, v svoji življenjski izpovedi prvič razkriva številne neznane podrobnosti iz svojega otroštva, opisuje nogometne začetke, odkriva ozadje vseh ključnih trenutkov pri Dinamu, Tottenhamu in madridskem Realu ter podaja osebni pogled na vrhunec svoje kariere - dramatično pot do spektakularnega finala hrvaške nogometne reprezentance v Rusiji. O čem je razmišljal na odločilnih tekmah, o svojem odnosu s ključnimi igralci in trenerji, o občutku, ki ga nenehno žene na igrišče, pa tudi o najpomembnejših osebnih trenutkih, ljubezni, družini in izgubah izvemo v zgodbi človeka, ki je prišel na vrh z namenom, da na njem ostane, so o knjigi zapisali pri založbi. Knjigo je prevedel Simon Demšar.