Slovenija 25.2.2020 12:02

Gledališče Celje pripravljeno na 29. festival Dnevi komedije

Celje, 25. februarja - V Gledališču Celje bo med 11. in 22. marcem potekal 29. festival Dnevi komedije. Tudi letos je v tekmovalnem programu osem predstav, festival pa bo sklenil Koncert za kozarce in robčke v izvedbi Los Hermanos muy simpaticos. Žlahtno komedijsko pero 2020 prejme Rok Vilčnik oz. rokgre za šarfno komedijo Pravi heroji.

Celje, Gledališče Celje. Novinarska konferenca Gledališča Celje pred pričetkom 29. festivala Dnevi komedije. Selektorica festivala Alja Predan in upravnica gledališča Tina Kosi. Foto: Lili Pušnik/STA

Celje, Gledališče Celje.
Novinarska konferenca Gledališča Celje pred pričetkom 29. festivala Dnevi komedije.
Selektorica festivala Alja Predan in upravnica gledališča Tina Kosi.
Foto: Lili Pušnik/STA

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala upravnica gledališča Tina Kosi, je festival Dnevi komedije postal ena prepoznavnejših kulturnih prireditev v Celju in širše. Kot je še povedala, že nekaj let z minimalnimi finančnimi sredstvi ohranjajo enako raven festivala, spremljajočih dogodkov pa si ne morejo privoščiti. Trudijo se, da obsega festivala ne zmanjšujejo.

Selektorica festivala Alja Predan ocenjuje, da je letošnji izbor predstav precej tematsko in žanrsko raznoroden. Videti bo mogoče tako komedije, ki smešijo medčloveške odnose, težave med partnerji, seksistične izpade ter družbene in politične prekucije, kot tudi komedije, ki so iskale navdih v klasiki, pravljicah, stripih in filmih. Posebna zanimivost je, da je večina predstav ne le dramskih, temveč tudi glasbenih.

Po besedah selektorice je na letošnji festival svoje uprizoritve prijavilo 14 gledališč, med njimi je v tekmovalni program izbrala osem predstav. Tri izmed njih so nastale na podlagi novih slovenskih besedil.

Tekmovalni program bo odprl muzikal Addamsovi v režiji Aleksandra Popovskega in izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL). Sledile bodo komedija Vsak glas šteje režiserke Ajde Valcl v izvedbi Gledališča Celje, komična drama režiserke Tamare Damjanović Popolni tujci v izvedbi mariborske Drame, komedija Odhodi vlakov režiserja Primoža Ekarta v izvedbi MGL, družinski mijauzikl režiserja Vita Tauferja Obuti maček, ki je koprodukcija Slovenskega mladinskega gledališča in Gledališča Koper, zabavna mafijsko-emancipacijsko-transspolna veseloigra s petjem in živo glasbo Tutošomato prav tako v Tauferjevi režiji, ki je koprodukcija SNG Nova Gorica in Gledališča Koper, veseloigra v Tauferjevi režiji Razbiti vrč v izvedbi ljubljanske Drame in muzikal Živela vulva! v Ekartovi režiji, ki je koprodukcija Zavoda imaginarni in Mini teatra.

Ob zaključku festivala bodo podelili nagrade za žlahtno predstavo, žlahtnega režiserja, žlahtno komedijantko in komedijanta. O dobitnikih nagrad bo odločila žirija v sestavi pedagoginja in gledališka ustvarjalka Jera Ivanc, režiserka Mateja Kokol in gledališki režiser Luka Martin Škof. Gledalci bodo tudi na letošnjem festivalu vsak večer izbrali komedijantko ali komedijanta večera in glasovali za najboljšo komedijo festivala.

Na natečaj za žlahtno komedijsko pero je tokrat prispelo 20 komedij, od katerih tri niso ustrezale razpisnim pogojem. Strokovna žirija v sestavi Tina Kosi, Tatjana Doma in Alja Predan je soglasno odločila, da žlahtno komedijsko pero 2020 prejme Vilčnik. Po oceni žirije je Vilčnik dogajanje šarfne komedije Pravi heroji postavil v Maribor, v okolje, ki ga dobro pozna. Spretno napisana komedija preseže lokalne okvirje in avtorju uspe napisati avtohtono slovensko komedijo, ki neprizanesljivo smeši sodobno slovensko stvarnost, meni žirija.