Slovenija 27.2.2020 9:00

Ne pozabi dihati režiserja Martina Turka prihaja v slovenske kine

Ljubljana, 27. februarja - Novi celovečerni filmi režiserja Martina Turka Ne pozabi dihati z današnjim dnem prihaja na redni spored slovenskih kinov. Kot je Turk dejal v pogovoru za STA, film nagovarja tako najstnike kot odrasle - prvi po besedah režiserja v njem prepoznajo vihrava čustva, drugi pa se lahko spominjajo doživetega obdobja.

Ljubljana. Režiser Martin Turk. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser Martin Turk.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

V filmu 15-letni Klemen odrašča s starejšim bratom Petrom in mamo samohranilko v malem mestecu na odmaknjenem podeželju. Utečen vsakdan, ki ga Klemen najraje preživlja z oboževanim bratom na teniškem igrišču in ob bližnji reki, prekine Petrovo nenadno, strastno ljubezensko razmerje s prelepo vrstnico Sonjo, kar pri Klemenu sproži naval nasprotujočih si čustev in nepremišljenih dejanj.

"Ne pozabi dihati je intimna drama o odraščanju, prvih ljubeznih, ljubosumju in močnih čustvih, ki človeka prevevajo v tem obdobju. Skozi oči 15-letnika sem želel prikazati to naporno obdobje adolescence, ki je zaznamovano z nespametnimi izpadi, nerodno zmedenostjo, neomajno aroganco, predvsem pa s strahom pred izgubo osebe, ki ti je v tistem trenutku najpomembnejša," je ob nedavni premieri filma dejal Turk. V celovečerec je ujel formativne, vsem znane in univerzalne vtise, ki jih odrasli morebiti v naglici življenja pozabijo, čeprav so ključno oblikovali njihove osebnosti.

Posebno noto filmu daje fotografija Radislava Jovanova - Gonza. V pogovoru za STA je Turk dejal, da so si vsi ustvarjalci želeli posneti film, ki se lahko dogaja danes ali pred 20 leti. V njem so želeli ustvariti nekoliko magično, zunajčasovno atmosfero. Film bi lahko po režiserjevih besedah deloval tudi kot spomin. Snemali so v Beli Krajini, v Metliki, mestu, ki se je po besedah Turka ustavilo v času. Scenarij je pisal z mislijo na te kraje: "Gre za poseben prostor, ki diha, ima posebno energijo in je vizualno izredno zanimiv."

Vloga Klemna je pripadla Matiji Valantu, dijaku Umetniške gimnazije Ljubljana, njegovega brata Petra igra Tine Ugrin, ki je že igral v filmih Nika in Nevidna roka Adama Smitha, usodno dekle Sonjo pa Klara Kuk, študentka igre na AGRFT. Klemenovo in Petrovo mamo igra Iva Krajnc Bagola, medtem ko v vlogi trenerja tenisa nastopa srbski igralec Nikola Đuričko, znan denimo iz režijskega prvenca Angeline Jolie V deželi krvi in medu in serije Sence nad Balkanom.

Svetovna premiera filma Ne pozabi dihati, v produkciji Bela filma, je bila oktobra lani na rimskem filmskem festivalu v tekmovalnem programu festivalske sekcije Alice Nella Citta. Prav tako je bil film prikazan v tekmovalnih programih Zagreb Film Festivala in Festivala mediteranskega filma v Bruslju. Kot koproducenti so pri filmu sodelovali Quasar Multimedia (Italija), Studiom Dim (Hrvaška), RTV Slovenija in RAI Cinema (Italija), med drugimi pa je celovečerec finančno podprl Slovenski filmski center.