Slovenija 28.2.2020 8:00

V SMG premierno Kliči M za Macbetha v Pograjčevi režiji

Ljubljana, 28. februarja - V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) bodo nocoj premierno izvedli novo predstavo v režiji Matjaža Pograjca Kliči M za Macbetha. Skozi klasično zgodbo, ki jo je v tragediji Macbeth napisal angleški dramatik William Shakespeare, je ustvaril sodobno uprizoritev, pri kateri se je spogledoval tudi z mojstrom grozljivke Alfredom Hitchcockom.

Ljubljana. Slovensko mladinsko gledališče. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovensko mladinsko gledališče.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Z novo predstavo, ki jo bodo uprizorili v spodnji dvorani, je Pograjc poskušal izumiti nov žanr, ki se sprehaja med dramsko predstavo in glasbenim koncertom. Zamislil si ga je skupaj s Klaro Kastelec.

Kot je povedal na novinarski konferenci, ne gre za uglasbeno poezijo Shakespeara, ampak za njihov "izmislek", v katerem se pretakajo različni žanri, nekateri igralci pa prehajajo iz govorjenih vlog v glasbenike. Pri tem je "dokaj zvesto" sledil dramski predlogi v prevodu Srečka Fišerja in ohranil vsaj polovico besedila. Izognil pa se je kraju dogajanja, Škotski, ker ga je želel predstaviti širše.

Po navdih za krvavo predlogo, v kateri glavna junaka ubijeta nekaj ljudi, so se ustvarjalci podali na Portugalsko, kjer so raziskovali tudi tradicijo fada. Predstavo v SMG bo občinstvo spremljalo na lesenih klopeh, ob pijači in jedači, ki jo bodo stregli natakarji. Oder pa je Pograjc, ki je podpisal tudi scenografijo, zaradi veliko krvi oblekel v plastiko.

"Shakespeare je z Macbethom ljudsko opisal, kaj naj bi bil umor in kaj naj bi bile posledice umora. Takrat je bila to še zaporna kazen, v današnjih časih pač umor na kakršen koli metaforičen način ni več kaznovan, v nekaterih okoliščinah je celo zaželen, odobravan in pospremljen z aplavzom. Tako da naša predstava je sodobna, a hkrati zelo klasična, ker govori skozi neko klasično zgodbo o sodobnem svetu," je povedal Pograjc.

V vlogah zakoncev Macbeth bosta kot gosta nastopila Jurij Drevenšek in Klara Kastelec, v ostalih vlogah pa člani SMG: Blaž Šef, Matija Vastl, Željko Hrs, Matej Recer, Ivan Peternelj, Janja Majzelj in Daša Doberšek.

Glasbo je napisal Tibor Mihelič Syed, ki jo bo tudi izvajal skupaj z Macbendom oziroma nekaterimi nastopajočimi v predstavi. Dramaturg je bil Aljoša Lovrić Krapež, kostumografinja Ines Torcato, svetlobo sta oblikovala Pograjc in Matjaž Brišar, zvok Marijan Sajovic, gib pa Peternelj.