Slovenija 1.3.2020 6:00

V Ljubljani šesti festival z razmislekom o bolj strpni družbi

Ljubljana, 1. marca - V organizaciji Mini teatra in Judovskega kulturnega centra se bo v Ljubljani začel 6. festival Hiša strpnosti. Namen je spodbuditi k razmišljanju in ustvarjati bolj strpno družbo, opozarjati na težave ter poudarjati sprejemanje in spoštovanje različnosti. Tematiko bo festival v šestih dnevih naslavljal zlasti prek filmske umetnosti.

Ljubljana. Mini teater. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mini teater.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Festival bo sestavljen iz več različnih delov, da bi na kar najbolj raznovrsten način predstavil problem nestrpnosti v današnji družbi in dosegel kar največ občinstva.

V Mini teatru na Križevniški bodo prikazali več filmov po izboru novinarja in filmskega kritika reškega dnevnika Novi list ter kuratorja reškega Art-kina Dragana Rubeše. Med njimi bodo Šalom, Alah, v katerem David Vogel prevprašuje vlogo verske spreobrnitve v švicarski družbi, Tramvaj v Jeruzalemu Amosa Gitaija o sodobni izraelsko-palestinski družbi, in Evforija bivanja, v katerem se je Reka Szabo dotaknila Auschwitza. Motiva holokavsta se dotika tudi film 1938, drugačni Giorgia Trevesa.

V otroško sekcijo je Rubeša uvrstil filma Ovčar: Zgodba o judovskem psu Lynn Roth s prizori iz koncentracijskega taborišča in Rdeči falus Tashija Gyeltshena na temo družbe v Butanu. Dokumentarni del programa pa bo posvečen Josephu Pulitzerju, ki je omenjal lažne novice, ko ta besedna zveza še ni bila tako popularna, so sporočili prireditelji.

Rubeša je o programu zapisal: "Svet in film. To ni neki običajni binarni odnos, ki obravnava film kot sociološko refleksijo sveta, ampak je odnos, ki spodbuja odprte debate, da bi doprinesel k razvoju družbeno bolj zdravega okolja."

Ob filmih bo festival ponudil tudi razstavo Potni listi za življenje, lutkovno predstavo Vsi tukaj, vsi skupaj režiserja Roberta Waltla, izobraževalna jutra za najmlajše, šolarje, dijake in študente ter koncert, na katerem bodo nastopili glasbeniki iz Izraela in Avstrije. Razstava, ki jo je pripravil Inštitut Pileckega iz Varšave, je posvečena poljskim diplomatom, ki so med drugo svetovno vojno v Bernu izdajali ponarejene potne liste latinskoameriških držav, predvsem Paragvaja. Pospremil jo bo film Potni listi za Paragvaj Roberta Kaczmareka.

Organizatorji so prepričani, da je Ljubljana s festivalom strpnosti pridobila pomembno mnenjsko mesto, na katerem osveščajo in razpravljajo o človekovih pravicah in strpnosti.

"Glavni namen festivala je izobraževanje mladih o temah holokavsta, ksenofobije in rasizma ter tudi beguncev in strpnosti do njih in njihovem vključevanju v slovensko družbo. Cilj je informiranje mladih ljudi o ideologiji izključujočega načina razmišljanja, ki je vodila h grozljivim posledicam za ves svet," so še zapisali v sporočilu za javnost.