Svet 4.3.2020 11:29

Irski arhitektki Yvonne Farrell in Shelley McNamara dobitnici Pritzkerjeve nagrade

Dublin, 4. marca - Letošnji dobitnici Pritzkerjeve nagrade, najprestižnejše nagrade za življenjsko delo na področju arhitekture, sta irski arhitektki Yvonne Farrell in Shelley McNamara. Žirija je v utemeljitvi med drugim izpostavila njuno "nenehno zavezanost odličnosti v arhitekturi ter odgovoren odnos do okolja".

Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP se je letos prvič v zgodovini podeljevanje te prestižne arhitekturne nagrade zgodilo, da sta jo prejeli dve ženski. V Dublinu delujoči arhitektki sta tudi prvi irski arhitekti, ki sta prejeli Pritzkerjevo nagrado.

Yvonne Farrell in Shelley McNamar sta mednarodno prepoznavnost dosegli z arhitekturami, v katerih združujeta težke materiale, kot je surov beton, z drobnimi detajli po meri človeka, kot so razgledne točke, prostori srečevanj in točke pohajkovanja.

Leta 1974 sta se spoznali na univerzi in leta 1978 v Dublinu ustanovili arhitekturni biro Grafton Architects. Kot so zapisali podeljevalci nagrade, sta "kot pionirki v poklicu, kjer so tradicionalno in kjer še vedno prevladujejo moški, tudi vzor drugim na njihovi poklici poti".

Pred njima so doslej Pritzkerjevo nagrado prejele le tri ženske: leta 2004 Zaha Hadid, leta 2010 Kazuyo Sejima (skupaj z Ryuejem Nishizawo) in leta 2017 Carme Pigem (skupaj z Ramonom Vilalto in Rafaelom Arando).

Žirija je v utemeljitvi izpostavila tudi njuno "integriteto" ter "velikodušnost do kolegov", saj obe še naprej predavata, kar je sicer redkost pri arhitektih njunega slovesa. Izpostavila je tudi njuno sposobnost, da sta svetovljanski in obenem upoštevata specifike krajev, kjer delujeta.

Njun arhitekturni biro je znan po več izobraževalnih in upravnih stavbah, njune arhitekture so razen na Irskem tudi v Veliki Britaniji, Franciji, Italiji in Peruju. Prejeli sta več nagrad. Leta leta 2008 je na arhitekturnem festivalu v Barceloni njuna Univerza Bocconi v Milanu obveljala za stavbo leta.

Predsednik fundacije, ki stoji za nagrado, Tom Pritzker, je njuno sodelovanje označil kot "resnično povezanost med enakopravnima kolegicama". Dodal je, da v svoji arhitekturi "izkazujeta izjemno moč ter globoko povezanost z lokalnim okoljem v vseh pogledih".

Leta 2016 je njun arhitekturni biro prejel mednarodno nagrado RIBA za Tehniško univerzo v Peruju, leta 2018 sta bili kustosinji arhitekturnega bienala v Benetkah.

Pritzkerjeva nagrada je vredna 100.000 dolarjev.